Meta pod pritiskom regulatora gasi aplikaciju Threads u Turskoj

Društvena mreža Threads vezana je uz Instagram i ima cilj konkurirati Twitteru/X-u. Međutim, u Turskoj nadležna agencija za konkurentnost smatra da su veze s Instagramom presnažne

Sandro Vrbanus utorak, 16. travnja 2024. u 06:00

Iz Mete je priopćeno da će korisnicima u Turskoj od 29. travnja biti onemogućen pristup njihovoj novoj društvenoj mreži Threads. Ona je lansirana prošle godine, kao konkurencija Twitteru, odnosno danas X-u, a korisnički računi na njoj usko su vezani uz Instagram – toliko da se na Threads niti ne može prijaviti ako niste otvorili račun na Instagramu. Ta činjenica, ali i to što Meta podatke dijeli među svojim društvenim mrežama, razlog je negodovanja turskog regulatora.

Privremeno ukidanje

Agencija za konkurentnost Rekabet Kurumu prošloga je mjeseca dovršila svoju istragu te zabranila Meti dijeljenje podataka o korisnicima između Instagrama i Threadsa. U Meti se protive takvoj odluci, tvrde da su usklađeni s potrebnim propisima te da će se na odluku žaliti. Ipak, do dovršenja tog procesa odlučili su jednostavno ukinuti Threads u Turskoj. Bit će to odsustvo, kažu, tek privremeno, a nadaju se da će korisnicima što prije ponovno omogućiti pristup svim svojim uslugama.

Svi građani Turske, koji imaju račun na Threadsu, mogu ga tek privremeno ugasiti ili potpuno izbrisati. Ta promjena neće imati utjecaja na rad ostalih Metinih platformi u toj zemlji, pa će Facebook, WhatsApp i Instagram nastaviti funkcionirati kao i do sada.