Gatesov fond Breakthrough Energy traži "zelene" projekte u EU u koje bi investirao

Investicijski fond specijaliziran za revolucionarne ekološke projekte otvorio je javni natječaj za nove tehnologije na području Europe, u koje bi mogli ulagati i tako pomoći ostvariti ekološke ciljeve

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. siječnja 2022. u 06:00

Ovih je dana objavljen javni poziv svima koji na području Europske unije, Islanda i Norveške razvijaju revolucionarne ekološke tehnologije. Oni svoje projekte imaju priliku prijaviti fondu Breakthrough Energy, čiji je pokretač Bill Gates, a oni će potom odlučiti hoće li u neke od njih ulagati.

Ovaj program rezultat je partnerstva inicijative Breakthrough Energy Catalyst, Europske komisije i Europske investicijske banke, pokrenute na samitu COP26 u Glasgowu. Cilj partnerstva je mobilizirati investicije kako bi se ubrzao razvoj ključnih klimatskih tehnologija potrebnih da Europa postigne stanje potpune ugljične neutralnosti.

Četiri područja interesa

U sklopu ovog poziva za financiranje se mogu prijaviti projekti koji se tiču tehnologije čistoga vodika, hvatanja ugljikovog dioksida iz zraka, razvoja održivog avionskog goriva te oni s područja dugotrajne pohrane energije.

Projekti koje Breakthrough Energy Catalyst odabere za financiranje mogu očekivati da će im fond ponuditi neki od tri oblika potpore – izravno ulaganje uz preuzimanje manjinskog udjela, običnu novčanu bespovratnu subvenciju, ili pak potpuni otkup projekta od osnivača.

Osim što imaju prilike surađivati s Gatesovim fondom, projekti koji se prijave predstavit će se i Europskoj komisiji te Europskoj investicijskoj banci, koje će također razmotriti njihovo financiranje. Partnerstvo Gatesovog fonda i EU institucija ukupno će na raspolaganju imati 820 milijuna eura, koji će se rasporediti na ulaganja u ekološke tehnologije od ove, pa sve do 2027. godine. Sve to čine s ciljem da Europska unija postigne ono što je zacrtala Europskim zelenim planom do 2030. godine, a to je smanjenje neto emisije stakleničkih plinova za barem 55%.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi