Njemačka ipak neće još ugasiti svoje posljednje nuklearne elektrane

Suočen s energetskom krizom, kancelar Olaf Scholz službeno je potvrdio da posljednje tri nuklearne centrale u Njemačkoj ostanu u pogonu najmanje do sredine travnja sljedeće godine

Sandro Vrbanus utorak, 18. listopada 2022. u 11:26

Velika se rasprava vodi otkako je Njemačka, iz ekoloških i drugih razloga, najavila da će potpuno napustiti nuklearnu energiju i prijevremeno zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane. Cijelu analizu tog slučaja možete pročitati u našem opširnom i detaljnom tekstu objavljenom ovog ljeta.

Međutim, pod pritiskom nestašice prirodnog plina i suočeni s novom energetskom krizom, u Njemačkoj su vladajući ipak donekle popustili – posljednje tri nuklearke, koje su trebale biti ugašene do kraja ove godine, ostat će u pogonu najmanje do sredine travnja.

Aktivne do proljeća

Za ovaj potez kancelar Olaf Scholz morao je ignorirati svojeg koalicijskog partnera, stranku Zelenih i Liberale, koji su bili za bezuvjetno gašenje nuklearnih elektrana, koje trenutačno proizvode oko 6% električne energije u toj zemlji. Elektrane Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland nastavit će tako s radom najmanje do 15. travnja 2023. Istodobno uz pripremu zakonskog prijedloga koji bi to omogućio, njemačke će vlasti donijeti i regulativu za poboljšanje energetske učinkovitosti te obvezu gašenja termoelektrana na ugljen do 2030. godine.

Zanimljivo, čak niti "zeleni" se ne slažu s drugim "zelenima" po ovom pitanju – prošloga tjedna klimatska aktivistica Greta Thunberg dala je izjavu u kojoj je podržala nastavak rada nuklearnih elektrana. Prema njoj, mnogo je bolje da se Njemačka oslanja na postojeću nuklearnu energiju nego da se vraća na ugljen (kad već plina nedostaje).

Klimatski aktivisti iz organizacije Greenpeace protiv su ove odluke, ističući da nedavni napadi na plinovode i željezničku infrastrukturu pokazuju kako i nuklearke mogu biti ranjive, pogotovo u doba kada se vodi hibridni rat. Po njihovom mišljenju, nuklearne elektrane ne bi smjele ostati aktivne "više niti dana".

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Najjednostavniji streaming ikad

ARCAM Solo Uno

Solo Uno donosi potpunu jednostavnost u složeni svijet audio streaminga pružajući kompaktan, elegantan i elegantan streamer s ugrađenim pojačalom

549,00 € 4.136,44 kn 728,52 € Akcija