Canon EOS Ra za astrofotografiju

Iako se zvijezde, maglice i druga nebeska tijela mogu fotografirati i običnim fotoaparatom, bolje fotografije postižu se specijaliziranom opremom

Mario Baksa srijeda, 6. studenog 2019. u 19:30

Za Canonov EOS R (recenzija) već znate - prvi predstavnik Canonovog novog full frame mirrorless sustava, s mountom RF. Na mala vrata sad ulazi Canon EOS Ra, koji je u osnovi EOS R modificiran tako da bude posebno koristan za fotografiranje nebeskih tijela zbog propuštanja više svjetla bliskog infracrvenom dijelu spektra. To ujedno znači da ga se neće koristiti za ostale namjene jer će se njime dobiti fotografije neočekivanog izgleda.

U čemu je kvaka? Kod običnih digitalnih fotoaparata na senzor se stavlja IR (infrared, infracrveni) filtar ili low-pass filtar (znan još i kao antialiasing filtar, koji zapravo ujedno služi i kao IR filtar), koji tipično propušta valne duljine vidljive svjetlosti (od oko 400 do 700 nm), a blokira svjetlost većih valnih duljina, tj. blokira infracrvenu svjetlost.

Na senzor EOS-a Ra stavljen je modificirani IR, tj. low-pass filtar, koji propušta četiri puta više svjetlosti valne duljine od 656 nm. Ta valna duljina odgovara vodikovim alfa zrakama (H-alpha, radijacija ioniziranog vodika), pa se modificiranim filtrom omogućuje prijenos duboke crvene boje skoro infracrvenih zraka koje emitiraju maglice na nebeskom svodu.

EOS Ra se pomoću adaptera može montirati i na teleskop
EOS Ra se pomoću adaptera može montirati i na teleskop

EOS Ra ujedno omogućava do 30x uvećanje fotografija na ekranu i u elektroničkom tražilu, za bolju provjeru detalja na fotografijama na terenu (EOS R ima uvećanje 10x). Po svemu ostalome praktički je jednak modelu EOS R, što uključuje i senzor od 30,3-megapksela te mogućnost snimanja 4K videa.

Canonov novi astrofotografski model na američkom će tržištu koštati 2.500 američkih dolara, što je osjetno više od trenutne cijene EOS-a R, koja je oko 1.800 dolara. Početak isporuke očekuje se u prosincu ove godine.