Kuo: Appleove AR/VR naočale koštat će više od 2.000 dolara

Prema informacijama renomiranog Appleovog analitičara, zainteresirani će korisnici trebati 'duboko zaviriti u džep' ne bi li si priuštili nadolazeće tvrtkine AR/VR naočale

Matej Markovinović ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 21:10
📷 Screenshot: Twitter/Ian Zelbo
Screenshot: Twitter/Ian Zelbo

Nije tajna da dizajnerski i razvojni odjel Applea već duže vrijeme radi na naočalama za proširenu i virtualnu stvarnost (AR/VR), a sada stižu i nove informacije. Renomirani Appleov analitičar, Ming-Chi Kuo, objavio je da bi ih tvrtka mogla izbaciti već u siječnju 2023. godine, ali po visokoj cijeni.

Naime, kako navodi Kuo, Appleove AR/VR naočale koštat će između 2.000 i 2.500 dolara. Riječ je, dakle, o „paprenoj“ cijeni, no ako je za vjerovati Appleovom analitičaru, te će naočale biti „sljedeći revolucionarni proizvod potrošačke elektronike nakon iPhonea“.

Međutim, zbog visoke cijene, Kuo smatra da će Apple imati problema s prodajom naočala. Upravo će se iz tog razloga predstavljanje usredotočiti na tri glavne točke – slučajeve upotrebe, softver/uslugu/razvojni ekosustav i pojedinosti o hardverskim specifikacijama – a sve kako bi tvrtka uspjela uvjeriti ulagače da će naočale dobiti na popularnosti u sljedećih nekoliko godina.

Iako Apple još nije službeno ni najavio svoje „revolucionarne“ AR/VR naočale, Kuo kaže da već pripremaju cjenovno pristupačniju verziju za početak 2025. godine. Uz to, tehnološki gigant iz Cupertina sprema i naočale namijenjene samo za AR, piše 9to5Mac.

Podsjećamo, Appleove AR/VR naočale trebale bi imati mrežastu površinu koja se naslanja na lice, traku za oko glave nalik narukvici Apple Watcha te bi trebale biti lagane i udobne. Koncept naočala odavno je izrađen, no još ništa nije službeno potvrđeno.