18-godišnji haker čeka kaznu zbog objave GTA VI snimki

Rockstar Games je rekao da su potrošili 5 milijuna dolara na oporavak od napada u kojima je sudjelovao 18-godišnji Arion Kurtaj te da i dalje predstavlja visok rizik za javnost

Tomislav Stanković subota, 23. prosinca 2023. u 06:00
📷 Image: Emiliano Bar, Unsplash
Image: Emiliano Bar, Unsplash

Haker koji je bio dio grupe pod nazivom Lapsus$, imena Arion Kurtaj, odigrao je ključnu ulogu u objavi snimki igre Grand Theft Auto VI prije nego je to bilo službeno učinjeno od strane Rockstar Gamesa.

Sve se dogodilo dok se nad njim vršilo istraživanje zbog hakiranja tvrtki kao što su Uber i Nvidija. Dok je boravio u hotelu pod policijskom zaštitom, Kurtaj je uspio izvesti napad na Rockstar Games koristeći Amazon Fire Stick i "novokupljeni pametni telefon, tipkovnicu i miš", prenosi BBC.

Kako je, još prošle godine, bilo objavljeno Kurtaj je, tada maloljetnik, na GTAForums objavio 90 videozapisa koji prikazuju gameplay rane verzije GTA VI zbog čega sada čeka odluku o možebitnoj zatvorskoj kazni.

Sudac smatra da je Kurtaj, unatoč autizmu, visokorizičan za javnost jer je "nastavio izražavati namjeru da se što prije vrati kibernetičkom kriminalu."