IBM odustaje od razvoja tehnologije za masovno prepoznavanje lica

Video nadzor kojem je svrha prepoznavanje lica i kontrola kretanja građana više neće biti dijelom ponude ove američke kompanije, najavljeno je to u pismi Kongresu

Sandro Vrbanus utorak, 9. lipnja 2020. u 15:07

U svojem odgovoru na aktualne žestoke prosvjede protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, a koji se događaju diljem SAD-a i svijeta, IBM je odlučio da više neće razvijati problematične tehnologije za nadzor građana. Kako bi dali javnosti i vladajućima do znanja kakva su im stajališta po tom pitanju, iz IBM-a su uputili američkom Kongresu otvoreno pismo u kojem nude svoju pomoć po pitanjima provođenja pravde, rasne jednakosti, a sve kroz reformu policijskog sustava, odgvorno korištenje tehnologije i dostupnost obrazovanja.

Kad je riječ o tehnologijama, gdje je IBM stručnjak, najavili su kako više neće razvijati niti na tržištu nuditi svoj sustav za prepoznavanje lica i analizu s time povezanih podataka. Usprotivit će se tako masovnom nadzoru i praćenju, rasnom profiliranju te kršenju sloboda i ljudskih prava. Zazivaju i javni dijalog o ovim tehnologijama i tome koliko ih je primjereno koristiti u provođenju zakona.

Pravda i jednakost kroz tehnologiju

Kad je riječ o umjetnoj inteligenciji, u IBM-u kažu da je to vrlo moćna tehnologija koja može pomoći u očuvanju sigurnosti građana, ali ju je svakako potrebno testirati na rasnu pristranost. Zalažu se i za širu primjenu policijskih kamera na odorama službenika, koje bi povećale transparentnost u radu policije.

IBM traži i reformu obrazovanja koja bi omogućila većem broju ljudi iz zapostavljenih zajednica u SAD-u pristup školovanju za poslove kakvi su danas traženi – visoko specijalizirani poslovi u području tehnologije, kibernetičke sigurnosti i računalstva u oblaku.

Pismo Kongresu potpisao je IBM-ov generalni izvršni direktor Arvind Krishna, te naglasio kako kompanija stoji na raspolaganju za dijalog i zajednički rad na otvorenim temama.