XCOM 2: War of the Chosen: Vrijeme kad je najbolje postati zapovjednikom XCOM-a

Firaxis je s XCOM-om 2 uspio napraviti još bolju igru od reboota serijala prije pet godina, a s ovom su ekspanzijom riješili probleme s performansama pa je ljubitelji žanra ne smiju propustiti

Mateja Šop utorak, 24. listopada 2017. u 14:06
INFO
Proizvođač/Izdavač Firaxis/2K
Žanr Strategija na poteze
Platforme PC, Xbox One, PlayStation 4

Firaxis je krajem 2012. godine, uz pomoć izdavača 2K vrlo uspješno oživio serijal XCOM. Strategijom na poteze koju su nazvali XCOM: Enemy Unknown, uspjeli su ga približiti igračima kojima je to bio prvi susret s izvanzemaljcima u tom obliku, kao i zadovoljiti ljubitelje serijala i žanra.

Nakon toga dobili smo veliku ekspanziju Enemy Within, kao i punokrvni nastavak koji je izašao početkom veljače prošle godine. XCOM 2 je, unatoč velikom broju poboljšanja u odnosnu na original, imao problema s performansama i bugovima koje razvojni tim nije uspio riješiti, no to se sada ipak promijenilo. Firaxis je pripremio još veću ekspanziju nego što je Enemy Within bio, i uz to, popravio većinu stvari na koje su igrači imali pritužbe.

Dodatni strateški izazovi

Glavna stvar koju je važno znati prije uskakanja u istjerivanje izvanzemaljaca s našeg jedinog planeta jest da se ekspanzija War of the Chosen isprepliće s kampanjom iz originala. Ono što je vrijedilo u XCOM-u 2, sada vrijedi opet – od prve invazije prošlo je 20 godina, a naša draga Zemlja u opsadnom je stanju. Samo šačica populacije svjesna je pravih događaja i čekala je sve to vrijeme kako bi spasila zapovjednika, odnosno vas, kako bi male zelene sprašila tamo odakle su došli.

Ekspanzija uvodi povelik broj promjena, a sve će vas natjerati da igri pristupite drugačije. Ona najveća nalazi se u samom imenu ekspanzije – karta svijeta podijeljena je između tri Chosena, odnosno odabranika glavnih negativaca, koji će vam zadavati posebne glavobolje. Osim što vole mnogo pričati i tlačiti vas dok pokušavate od svojih vojnika i mobilne baze napraviti nešto konkretno, mogu vam uletjeti na misije i stvarati razne probleme na karti svijeta.

Kao odgovor na te nove prijetnje postoje i tri nove frakcije – Reapers, Templars i Skirmishers – koje će surađivati s vama, a iz svake od njih dobivate i po jednog posebnog vojnika koji na uzbudljiv način mijenjaju gameplay. Uz to, možete dodatno nadograđivati svoje vojnike kad sagradite neka od novih postrojenja, i među njima sklapati veze kojima postaju kompetentniji na bojištu kad dovoljno vremena provedu zajedno. Naravno, da sve ne bude toliko jednostavno, sada se mogu i umarati te skupljati negativne karakteristike, koje će dodatno utjecati na njihove, povremeno upitne, sposobnosti.

Glavna pritužba koja se upućivala na račun originalnog XCOM-a 2 bile su loše performanse i solidna količina bugova, a Firaxis je gotovo u cijelosti riješio prvi dio (igra samo povremeno štucne) i ostavio nešto malo bugova koje će vjerojatno riješiti kojom zakrpom. Ako do sada niste isprobali nijednu XCOM igru, ova ekspanzija – zajedno s originalom koji vam je potreban za igranje – najbolje je moguće strateško iskustvo na poteze u koje možete uskočiti.

XCOM 2: War of the Chosen

  • Brdo novog sadržaja
  • Poboljšane performanse
  • Pokoji bug
Ocjena
91%