25 najposjećenijih web stranica u 2023.

Stranice s ovog popisa zajedno bilježe nevjerojatnih 192 milijarde posjeta

Mladen Smrekar utorak, 30. svibnja 2023. u 19:40
Čak tri četvrtine ukupnog prometa islistanih stranica otpada na Google, YouTube, Facebook, Instagram i WhatsApp 📷 Vectorjuice
Čak tri četvrtine ukupnog prometa islistanih stranica otpada na Google, YouTube, Facebook, Instagram i WhatsApp Vectorjuice

U golemom carstvu interneta nekoliko se web stranica postojano ističe kao globalni divovi. Imena kao što su YouTube i Facebook privlače milijarde korisnika i oblikuju naša online iskustva. Ali povremeno, novi valovi inovacija unose promjene u ovaj popis, a to se upravo sada događa s generativnom umjetnom inteligencijom.

Velika petorka

Koristeći podatke tvrtke za web analitiku SimilarWeb, ilustratori Visual Capitalista izradili su grafiku 25 najposjećenijih web stranica u ovoj godini. Internetski teškaši u vlasništvu Alphabeta i Facebooka i dalje dominiraju popisom, baš kao i godinama dosad. Zapravo, kada se spoje rezultati koje postižu Google, YouTube, Facebook, Instagram i WhatsApp, ispada da oni čine tri četvrtine ukupnog prometa na popisu od 25 najposjećenijih stranica.

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Ovih 25 najposjećenijih web stranica zajedno imaju nevjerojatnih 192 milijarde mjesečnih posjeta. Većina stranica s ovog popisa nalazi se u SAD-u, ali na njemu se našlo mjesta i za kineski Baidu i ruski Yandex. Zanimljivo, tri web stranice za odrasle na ovom popisu: XVideos, PornHub i XNXX, svoje sjedište nemaju u SAD-u.

Privlačnost generativne umjetne inteligencije

Microsoftova tražilica Bing svoj ulazak na listu najčešće korištenih stranica može zahvaliti procvatu generativne umjetne inteligencije, što je čini legitimnim konkurentom u kategoriji tražilica kojom godinama čvrsto dominira Google.

Najvažnija priča prve polovice ove godine meteorski je uspon OpenAI-ja 📷 freepik
Najvažnija priča prve polovice ove godine meteorski je uspon OpenAI-ja freepik

Dakako, najvažnija priča prve polovice ove godine meteorski je uspon OpenAI-ja, tvorca ChatGPT -a i drugih alata koje pokreće umjetna inteligencija. Web promet OpenAI-ja skočio je tijekom godine, popevši se s oko 20 milijuna mjesečno u jesen prošle godine na 1,8 milijardi u travnju 2023. Promet njihove stranice raste tako brzo da bi uskoro mogao nadmašiti divove poput TikToka i Amazona.