Chrome Canvas – črčkanje u pregledniku

Imate li računalo s ekranom osjetljivim na dodir, ili samo imate potrebu za crtanjem, od sada više ne morate otvarati ništa osim Google Chromea

Sandro Vrbanus subota, 22. prosinca 2018. u 21:59

Google Chrome sa svojim dodacima i aplikacijama može zamijeniti mnoge druge programe, a po novome može poslužiti i kao nadomjestak za popularni Paint. Neke osnovne mogućnosti crtanja po ekranu, bio on osjetljiv na dodir ili ne, Google je ugradio u novu web aplikaciju namijenjenu za korištenje unutar ovog preglednika. Ona se naziva Chrome Canvas i može joj se pristupiti putem ove poveznice.

Ovakve umjetnine sada možete izraditi u Chromeu
Ovakve umjetnine sada možete izraditi u Chromeu

Po pokretanju pred korisnikom se nalazi prazan ekran, na čijem lijevom kraju je alatna traka s izborom načina crtanja. Osim biranja boje iz palete, tu su olovka, nalivpero, flomaster, pastela ili gumica. Crtanje se obavlja jednako kao i u svim drugim programima ovog tipa, pa se na to neće trebati privikavati (nedostaje jedino kantica za bojenje većih površina). Pro tip: debljinu linije koju želite ostaviti na ekranu i njezinu prozirnost možete birati nešto dužim klikom iznad odabranog alata.

Osim po praznom zaslonu moguće je (pritiskom na "Home" tipku) odabrati i neku pozadinsku sliku po kojoj želite crtati, pa vam crteži ne moraju imati dosadnu bijelu pozadinu. Svi likovni uraci iz Chrome Canvasa automatski se pohranjuju u oblaku pa im se može pristupiti s bilo kojeg mjesta koristeći isti Google račun, a može ih se i izvesti na lokalni disk u .png formatu.

Chrome Canvas moguće je, usput budi rečeno, pokrenuti i u Firefoxu i drugim preglednicima koji podržavaju WebAssembly.