Generativna umjetna inteligencija osnažuje Googleovu tražilicu

Nedavno se doznalo kako će Google u svoju tražilicu ugraditi dodatne opcije, kako bi odgovorili na izazov interaktivnog Bing Chata, a sada je ovaj eksperiment i službeno otvoren za odabrane korisnike

Sandro Vrbanus petak, 26. svibnja 2023. u 15:31

Mogućnost generativne umjetne inteligencije stižu u Googleov najpoznatiji proizvod, internetsku tražilicu, i izgledno je kako će pretraživanje weba, kakvo poznajemo, vrlo brzo doživjeti promjene – htjeli mi to ili ne. Lansiranjem Bing Chata i njegovih AI mogućnosti, kao i dodavanja alata za ilustracije DALL-E izravno u Bing, Microsoft je izazvao Google i počeo mu otimati korisnike, pa su i oni brže-bolje obogatili svoj pretraživač novim dodacima, baš kao što su nedavno i najavljivali.

Za sada je riječ tek o eksperimentu Search Labs, dostupnome određenom broju korisnika i uz prijavu na listu čekanja, no na Googleovim stranicama pojašnjeno je kako će iskustvo pretraživanja izgledati u budućnosti, obogaćeno generativnim AI alatima i njihovim rezultatima.

Novi oblik tražilice

Iz Googlea kažu kako novi alati imaju cilj korisnicima olakšati posao pretraživanja, sažimanja rezultata i općenito istraživanja određene teme. Odgovaranje na pitanja bit će primarni zadatak nove tražilice, a korisnik bi trebao moći dobiti opsežne odgovore i uvide u bilo koju temu, bez da postavlja više pitanja ili pokreće više uzastopnih pretraživanja, pa sam analizira dobivene rezultate. Umjesto toga, taj će posao obaviti AI, koji će odgovore ponuditi u prirodnom jeziku i uz predstavljanje podataka dobivenih pretraživanjem većeg broja izvora s weba.

Iz Googlea su naveli i nekoliko primjera. Među njima su obično pretraživanje, traženje uputa ili odgovora na specifična pitanja, ali i online kupovina, pri čemu novi AI alati također mogu biti od koristi te preporučiti određene proizvode prema zadanim kriterijima.

Od naprednih mogućnosti, tu su i pomoć pri programiranju te izradi tabličnih kalkulacija, jer nova tražilica može rezultate automatski izvesti u aplikaciju Sheets.

Dodavanje ovog eksperimentalnog projekta tek je, kažu, prvi korak u obogaćivanju rezultata pretraživanja alatima generativne umjetne inteligencije, a mnoge su nadogradnje već u planu. Google će ovim projektom imati cilj učiniti pretraživanje weba prirodnijim i intuitivnijim nego do sada. Želite li i sami provjeriti jeste li među sretnicima, kojima će rani pristup eksperimentu Search Labs, uputite se na ovaj link.