Google nudi rješenje za lakše uklanjanje vaših osobnih podataka iz rezultata pretraživanja

Novi alat pod nazivom 'Results about you' najavljen je još u svibnju ove godine na eventu I/O 2022., a sada je napokon ugledao svjetlo dana za neke korisnike Androida

Tomislav Stanković petak, 23. rujna 2022. u 09:55
📷 Image: Unsplash@terrillo
Image: Unsplash@terrillo

Novi alat ne mijenja dosadašnji proces nego ga čini praktičnijim. Pronalaženje osobnih podataka u rezultatima pretraživanja može biti prilično uznemirujuće. Kako u tom trenutku ne bi morali tražiti gdje se nalazi obrazac za njegovo uklanjanje Google će to novom opcijom olakšati.

Otvaranje Google mobilne aplikacije na Androidu i klikom na vašu profilnu sliku u gornjem desnom kutu prikazat će vam se nova stavka izbornika "Results about you". Ona vodi na stranicu koja objašnjava kako zatražiti da Google ukloni rezultate pretraživanja koji sadrže telefonski broj, kućnu adresu, e-poštu ili druge podatke koji otkrivaju identitet.

Ako tijekom pregledavanja weba pronađete nešto što želite ukloniti, kliknite na izbornik s tri točke koji se pojavljuje u gornjem desnom kutu svakog rezultata pretraživanja i nakon toga "Remove result" koji se nalazi na dnu ekrana.

Kasnije možete pratiti napredak uklanjanja prijavljenih rezultata pretraživanja. Osim izbornika "All requests", imate filtre kao što su "In progress" i "Approved", prenosi Engadget.

Osim toga možete napraviti i novi zahtjev pri čemu će vas Google pitati "Zašto želite ukloniti ovaj rezultat?", a dostupne opcije su:

  • Prikazuje moje osobne podatke za kontakt
  • Prikazuje moje kontakt podatke s namjerom da mi našteti
  • Prikazuje druge osobne podatke
  • Sadrži ilegalne informacije
  • Zastario je

Zahtjev za uklanjanje osobnih podataka možete zatražiti i s ove stranice gdje Google detaljno pojašnjava koji sadržaj i pod kojim uvjetima će ukloniti iz rezultata pretraživanja.

Google results about you privacy tool

"Važno je napomenuti da kada primimo zahtjeve za uklanjanje, procijenit ćemo sav sadržaj na web stranici kako bismo bili sigurni da ne ograničavamo dostupnost drugih informacija koje su široko korisne, na primjer u novinskim člancima. I naravno, uklanjanje podataka za kontakt iz Google pretraživanja ne uklanja ih s weba, zbog čega biste mogli izravno kontaktirati web mjesto gdje se sadržaj nalazi za njegovo trajno uklananje." - Google

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi