GPT-4 možete isprobati odmah, ukinuta je lista čekanja za Bingov chatbot

Najnoviji jezični model umjetne inteligencije iz radionice OpenAI-ja dostupan je putem Microsoftove internetske tražilice Bing, bez liste čekanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. ožujka 2023. u 12:10

Nakon što je OpenAI ovoga tjedna predstavio svoj novi multimodalni AI sustav, GPT-4, iz Microsofta su otkrili kako je on već nekoliko tjedana bio u javnom testiranju, u sklopu tražilice Bing, samo javnost to nije znala. Bing AI tražilicu od sada mogu koristiti svi koji požele, budući da je Microsoft ukinuo listu čekanja. Kako bi se dobio pristup do unaprijeđene AI tražilice, potrebno je posjetiti je kroz Microsftov preglednik Edge, u najnovijoj inačici, pa potom odabrati opciju Chat.

Tamo se nudi klasično polje za pretraživanje, u koje je potrebno upisati upit prirodnim jezikom. Bing će zatim odraditi svoje i napisati odgovor, isto tako prirodnim jezikom, uz navođenje nekoliko linkova na izvore informacija. Na engleskom, koliko smo imali prilike probati, sve radi kako je zamišljeno, dok se kod upita na hrvatskom sustav ponekad može i zbuniti.

I Bug.hr ponekad će poslužiti kao izvor informacija, a ponekad će se chatbot i "izgubiti" u našem jeziku
I Bug.hr ponekad će poslužiti kao izvor informacija, a ponekad će se chatbot i "izgubiti" u našem jeziku

Od dostupnih opcija, Microsoft nudi različite stilove konverzacije – Bing AI tako može odgovarati više u kreativnom ili u preciznom stilu, između kojih nalazi se i "balansirani" stil, koji objedinjuje razumne i koherentne odgovore s ponešto kreativnosti.

Osim chata, pretraživanja Interneta i davanja odgovora na kompleksna pitanja, Bing AI, pogonjen sustavom GPT-4, može producirati i programski kod. Pojedina dretva njegovog chata ograničena je na 15 pitanja i odgovora, dok je dnevni maksimum pitanja svakom korisniku ograničen na 150.