Hrvatski širitelji dezinformacija trajno protjerani s Wikipedije

Zaklada Wikimedia objavila je detaljno izvješće i rezultate višemjesečne provjere zbivanja na hrvatskom dijelu Wikipedije, koji je bio zatrovan politikom, nacionalizmom i prije svega iskrivljenim činjenicama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. lipnja 2021. u 19:21

Početkom ove godine zaklada Wikimedia, koja upravlja najvećom svjetskom otvorenom internetskom enciklopedijom, objavila je oglas za posao. Tada otvoreno radno mjesto opisivano je kao "Disinformation Evaluator" (procjenitelj dezinformacija), a zadaće koje su novog privremenog zaposlenika očekivale mogle su se ukratko opisati kao "čišćenje hrvatske Wikipedije". Zadaća procjenitelja bila je čitati prijave korisnika, istraživati istinitost sadržaja, pronalaziti dezinformacija te stvoriti preporuke za obranu hrvatske Wikipedije od organiziranih dezinformirajućih kampanja.

Taj je posao sada dovršen, a rezultati su objavljeni u izvješću na 60-ak stranica, naslovljenom "Slučaj hrvatske Wikipedije: Enciklopedija znanja ili Enciklopedija za naciju?", dostupnome na hrvatskom jeziku ovdje.

Tri preporuke i protjerivanje admina

Ovo izvješće, kaže izdavač, predstavlja ocjenu slučaja dezinformacija na hrvatskoj Wikipediji koju je sačinio vanjski stručnjak za tu temu i koji, nakon temeljite analize postavki hrvatske zajednice, daje tri preporuke za rješavanje tekućih izazova. Te tri preporuke su:

  1. Poticanje hrvatske jezične zajednice da nastavi s ponovnom uspostavom snažnog sustava lokalnog upravljanja, zahtijevajući prema potrebi nadzor i podršku od ostalih dijelova Zaklade Wikimedia.
  2. Poticanje pogođenih zajednica da razgovaraju o objedinjavanju izbora u zajednici za administratorske i dužnosničke uloge diljem uključenih wikija (bosanski, hrvatski, srpski i sprsko-hrvatski).
  3. Poticanje pogođenih zajednica da razgovaraju o mogućnostima ponovnog spajanja bosanskih, hrvatskih i srpskih jezičnih projekata u izvorne srpsko-hrvatske jezične projekte kako bi se ponovno uskladili s praksama drugih pluricentričnih jezika.

Dok je ova istraga bila u tijeku, volonteri hrvatske jezične zajednice na Wikipediji neovisno su započeli proces reorganizacije i "čišćenja" od dezinformacija. Kao rezultat toga, poduzet je niz administrativnih mjera protiv spornih administratora. Ove akcije dovele su i do jedne globalne zabrane i opoziva administratorskih prava, i to administratoru hrvatske Wikipedije koji je djelovao pod nadimkom Kubura.

On je okrivljen za okupljanje skupine prijatelja, simpatizera i političkih istomišljenika koji su od 2011. do 2020. organizirano iskrivljavali činjenice u hrvatskim člancima na ovoj enciklopediji, te ih prilagođavali "radikalno desnim" pozicijama, stoji u izvješću. Tamo se zaključuje i kako ove promjene otvaraju put za moguću obnovu zajednice hrvatske Wikipedije i regrutiranje novih administratora.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi