Promjena imena i adrese: Bing Chat postaje Microsoft Copilot

U nastojanju da sve svoje AI pomoćnike zadrži pod istim nazivom, Microsoft je najavio promjenu imena koja će zahvatiti njihov javno dostupni AI chatbot, ali i plaćenu verziju

Sandro Vrbanus petak, 17. studenog 2023. u 06:00

Copilot svugdje i za sve – otprilike to je sažetak najava koje je Microsoft predstavio na početku konferencije Ignite 2023. Kompanija ostaje snažno fokusirana na to da svim svojim privatnim i poslovnim korisnicima na raspolaganje stavi alate umjetne inteligencije za povećanje produktivnosti i olakšanje brojnih svakodnevnih zadaća. Cijela paleta tih alata bit će objedinjena pod jednim nazivom, Copilot.

Tako će se poslovni korisnici moći osloniti na Copilot za Microsoft 365, koji će raditi unutar uredskog paketa aplikacija ili pak na alat Microsoft Copilot Studio (namijenjen programiranju). Dosadašnji će Bing Chat Enterprise dobiti novo ime, i zvat će se (Microsoft) Copilot.

Do sada Bing Chat...
Do sada Bing Chat...

Isto tako, rebranding je najavljen i za "obični" Bing Chat, besplatni AI dodatak javno dostupnoj internetskoj tražilici. Ovaj će alat od sada također nositi jednostavniji naziv – Copilot. Uz novo ime dolazi i novo web sjedište. Umjesto da prvo posjećujete tražilicu Bing, pa tamo tražite opciju Chat, Copilot će s novim imenom biti dostupan na pamtljivom i logičnom URL-u copilot.microsoft.com.

...sada samo Copilot
...sada samo Copilot

Kad je riječ o funkcionalnostima, one se neće promijeniti. U Copilot ćete tako moći upisati tekstualni zadatak, ubaciti sliku, zatražiti od njega pomoć pri pretraživanju Interneta, pisanju programskog koda, kreiranju ili analizi tekstova i slično – dakle, sve što ste dosad mogli učiniti kroz multimodalni Bing Chat, Copilot u Windowsima ili dediciranu bočnu traku unutar preglednika Edge.

Unutar Copilota je, kao i u Bing Creatoru i Copilotu u Windowsima, također moguće pokrenuti generativni alat DALL-E, pa stvoriti ilustraciju iz tekstualnog prompta. Microsoft za generiranje ilustracija koristi njegovu najnoviju inačicu, DALL-E 3, dok za manipuliranje tekstom u Copilotu angažira model GPT-4 (koji se OpenAI-ju inače mora platiti).