Apple već započeo s testiranjem iPhonea s USB-C priključkom

Posljednjih je tjedana u javnost procurjelo mnogo informacija koje ukazuju na to da se Apple ozbiljno želi riješiti Lightning priključka na nadolazećim iPhoneima

Matej Markovinović nedjelja, 15. svibnja 2022. u 06:00

Bloombergov reporter Mark Gurman, objavio je da je Apple već započeo s testiranjem iPhonea s USB-C priključkom, tvrdeći da će ga korisnici imati priliku vidjeti 2023. godine.

Sličnu je stvar, podsjetimo, nedavno objavio i popularni Appleov analitičar Ming-Chi Kuo, rekavši da će iPhone 15 biti prvi Appleov mobitel koji će umjesto Lightning priključka dobiti USB-C. To bi, kako se navodi, trebalo poboljšati prijenos podataka, brzinu punjenja, a u konačnici i olakšati korisnicima svakodnevno rukovanje različitim uređajima.

Gurman također tvrdi da se Apple rješava Lightning priključka prvenstveno zbog činjenice da je Vijeće EU početkom ove godine podržalo USB-C kao jedinstveni standard za punjenje svih vrsta elektroničkih uređaja. Upravo zato, primjerice, novi iPad Air, Mini i Pro imaju USB-C umjesto Lightninga.

U svakom slučaju, prelazak na USB-C predstavljao bi za Apple drugu promjenu priključka u povijesti iPhonea. Naime, Apple je od 2007. do 2011. godine koristio sad već „prastari“ 30-pinski iPod konektor, a s iPhoneom 5 prešao je na Lightning, hvaleći tada njegov izdržljivi i inovativni dizajn.

Tvrtka je u to vrijeme prodavala i namjenske adaptere za stare punjače po cijeni od 29 dolara, što su mnogi, uz malo negodovanja, ipak prihvatili. Nadalje, ako je za vjerovati izvorima Bloomberga, Apple već sada radi na adapteru koji bi korisnicima iPhonea s USB-C priključkom omogućio da koriste Lightning opremu.