A sada nešto potpuno drugačije: smiješni hod učinkovito sagorijeva kalorije

Ne slijedite li upute nutricionista, fitness trenera ili liječnika, možda ćete za svoje zdravlje učiniti nešto slijedeći "upute" legendarnog skeča skupine Monty Python i tako, samo promjenom stila hoda, mršavjeti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. prosinca 2022. u 15:45

Jednom kada prođe blagdanska sezona mnogi će od nas početi razmišljati o planu za sljedeću godinu, koji će neminovno uključivati i "zdrav život", kakvu dijetu, početak vježbanja koji se odgađa od ponedjeljka do ponedjeljka i slično. I potom ćemo svi pohrliti na Internet i tražiti savjete trenera, nutricionista i ostalih stručnjaka, no za učinkovito sagorijevanje kalorija – svakoga dana i u svakoj prilici – ne moramo tražiti dalje od kultne britanske komičarske skupine Monty Python.

Ministarstvo smiješnog hoda

Legendarni Britanci stvorili su desetke skečeva koji su instantno postali dijelom pop kulture i kolektivne svijesti, a jedan od najpoznatijih svakako je "Ministarstvo smiješnog hoda", parodija birokratskog sustava objavljena 1970. godine (ali i dalje vrlo aktualna). U tom je skeču John Cleese proslavio svoj smiješni hod, nenadmašen do danas, a osim svoje publike nedavno je njime inspirirao i skupinu istraživača s američkog sveučilišta Arizona State.

Plan vježbanja odobrilo Ministarstvo smiješnog hoda
Plan vježbanja odobrilo Ministarstvo smiješnog hoda

Oni su uzeli Cleeseov poznati način hoda i analizirali što se s ljudskim tijelom događa kada hoda na takav način. U radu nazvanome Kvantificiranje prednosti neučinkovitog hoda: Monty Pythonom inspirirana laboratorijska studija, učinili su upravo to – izmjerili su koliko je smiješni hod zapravo bolji za pojedinca. Istraživanje su proveli na 13 ispitanika, od kojih su zahtijevali da hodaju na 30 metara dugoj stazi različitim stilovima, pa im mjerili potrošnju kalorija.

Osnovi hod bio je "normalni" ljudski hod, a druga dva imala su cilj kopirati dvojicu likova iz slavnog skeča: gospodu Putey i Teabag. Rezultati su vrlo zanimljivi i idu u prilog što smješnijem hodanju. Hodate li kao John Cleese (g. Teabag), pritom ćete trošiti čak 2,5 puta više energije nego pri običnom hodu. Sa samo 11 minuta takvog hoda na dan ostvarit ćete tjedni cilj od 75 minuta intenzivnog vježbanja, dok će vam 12-19 minuta tog hoda (ovisno o tjelesnoj masi) sagorjeti 100 kcal.

Trebate li još dokaza?
Trebate li još dokaza?

"Prije pola stoljeća, skeč Ministarstvo smiješnog hoda nesvjesno se dotaknulo moćnog načina povećanja kardiovaskularne forme u odraslih osoba. Povećanje neefikasnosti fizičke aktivnosti pri kretnjama koje ionako činimo (dakle bez dodatnog utroška vremena) moglo bi se pridodati ostalim naporima u javnom zdravstvu, s ciljem promocije fizičke aktivnosti na radostan način", zaključuju autori studije.

Ako vas njihovi rezultati i nisu inspirirali da desetak minuta dnevno hodate poput g. Teabaga, možda će vas inspirirati da još jednom pogledate Ministarstvo smiješnog hoda i ostale skečeve Letećeg cirkusa Montyja Pythona (dostupni su i na Netflixu).