ChatGPT se ponovno penje ka vrhuncu popularnosti

Iako su ga neki već proglasili prolaznim hirom nakon nekoliko mjeseci pada posjećenosti, početkom jeseni najpopularniji se AI chatbot na svijetu vratio u igru, pa generira broj posjeta kao nikada do sada

Sandro Vrbanus petak, 3. studenog 2023. u 16:35

Od svoje pojave, prije nešto manje od godinu dana, ChatGPT vrlo brzo je postao jedna od najposjećenijih stranica na Internetu uopće, da bi potom počeo isto tako brzo gubiti popularnost. Nekim je analitičarima to dalo materijala da zaključe kako su alati generativne umjetne inteligencije i ovaj jezični model tek prolazni hir, nešto što će vrlo brzo izgubiti svoju privlačnost. Međutim, sada se pokazuje da to možda i neće biti tako.

Korisnici se vraćaju

Prema podacima SimilarWeba, koji vodi detaljne statistike posjećenosti web stranica, ChatGPT je zaista bilježio strelovit rast. Milijuni su korisnika u prvim mjesecima pohrlili isprobati ovaj novitet, pa je AI chatbot OpenAI-ja protekloga proljeća prolazio kroz razdoblje velike popularnosti. U travnju i svibnju ove godine imao je oko 1,8 milijardi posjeta mjesečno, ali je onda uslijedio pad. Do kolovoza broj posjeta je pao na "samo" 1,4 milijarde, i na tim je razinama bio tijekom ljeta. Ipak, povratkom učenika i studenata na nastavu, zabilježen je i povećani interes za ChatGPT, pa je jesen donijela novi rast posjećenosti – i to ne baš zanemariv.

Do listopada je ovaj servis ponovno narastao na gotovo iste razine, viđene u travnju i svibnju. Sada ponovno bilježi i više od 45 milijuna posjeta tjedno, što je unutar 10% od proljetnih vrhunaca. Na tržištu SAD-a ti vrhunci posjećenosti su unutar samo 4% od aktualnih razina. Ukupno je prošloga mjeseca ChatGPT imao 1,7 milijardi posjeta (samo na webu, ne računajući API pozive i mobilne aplikacije).

Rast-pad-rast broja posjeta ChatGPT-u 📷 SimilarWeb
Rast-pad-rast broja posjeta ChatGPT-u SimilarWeb

To je više posjeta nego što ih je zabilježio Microsoftov Bing, koji objedinjuje i internetsku tražilicu i AI alate Chat i Create. Istodobno raste i posjećenost Googleovom AI chatbotu Bardu, no tamo je promet i dalje četiri puta manji nego na ChatGPT-u.

Podaci pokazuju i povećano korištenje mobilnih aplikacija ChatGPT-a, koje mjesečno samo u SAD-u koristi više od 5 milijuna ljudi. Diljem svijeta Android aplikaciju ovog servisa sada svakoga mjeseca otvara preko 40 milijuna korisnika. Analitičari SimilarWeba na temelju svih ovih podataka zaključuju da se ChatGPT vraća, i to na velika vrata. Predviđaju i da će servis oboriti nove rekorde posjećenosti u narednim mjesecima.