Manjim korištenjem društvenih mreža do emocionalne stabilnosti

Eksperimentalna studija provedena u SAD-u potvrdila je da mladi koji ograniče vrijeme provedeno na društvenim mrežama manje pate od depresije i usamljenosti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. studenog 2018. u 06:00

S američkog sveučilišta Penn State stiže nam eksperimentalna studija, tek treća takve vrste obavljena u svijetu, kojom se u vezu dovode emocionalna stabilnost pojedinca i opseg korištenja raznih društvenih mreža. Dosadašnje studije obuhvaćale su samo Facebook, dok ova nova uključuje i Snapchat i Instagram, a oslanja se na stvarne podatke o korištenju ovih servisa umjesto na one dobivene anketom.

Ispitanici, njih 143, dali su prije i poslije provođenja studije podatke o svojem emocionalnom stanju, te među ostalim osjećajima depresije, anksioznosti, straha od propuštanja (FOMO) i usamljenosti, a potom su bili podijeljeni u testnu i kontrolnu skupinu. Testnoj skupini korištenje Instagrama, Snapchata i Facebooka bilo je ograničeno na 10 minuta po aplikaciji na dan, dok su ispitanici iz kontrolne skupine nastavili s korištenjem društvenih mreža kao i prije toga. Vrijeme korištenja kontrolirano je putem podataka izvučenih iz mobitela samih korisnika, a eksperiment je trajao tri tjedna.

Po isteku tog razdoblja ispitanici su ponovno izvijestili o svojim osjećajima, a studija je potom dobila prilično jasne zaključke. Korištenje društvenih mreža u manjem opsegu dovodi do manjeg osjećaja usamljenosti i depresije, a rezultati su posebno vidljivi kod depresivnijih pojedinaca. Iako su društveni mediji u osnovi stvoreni kako bi korisnici međusobno kontaktirali, negativne osjećaje depresije i usamljenosti izaziva činjenica da se na njima često uspoređujemo s drugima – što potom izaziva negativne posljedice.

Čak i kontrolna skupina, koja nije morala ograničiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama ali ga je morala nadzirati i prijavljivati, zabilježila je smanjenje anksioznosti i FOMO efekta.

Autori studije zaključuju kako ne bi trebalo u potpunosti ukinuti korištenje društvenih mreža za postizanje mentalne dobrobiti, ali smanjenje vremena koje na njima provodimo svakako može donijeti pozitivne pomake. "Ostavite mobitel i družite se s ljudima oko vas, i osjećat ćete se bolje", kažu.