Bitcoin od svojeg vrhunca izgubio 50% vrijednosti

"Crvenilo" ovih tjedana vlada svjetskim burzama, kako onima vrijednosnica tako i u području kriptovaluta. Bitcoin, kao najistaknutiji predstavnik potonjega, poprilično je potonuo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. svibnja 2022. u 14:50

2022. godina počela je lošim rezultatima u svijetu kriptovaluta. Jedan pad cijena slijedi drugi, a oporavak za sada nije na obzoru. Sve je počelo velikom siječanjskom "rasprodajom", potom je dodatni pad uzrokovala i invazija na Ukrajinu, pa se negativan trend nastavio sve do današnjih dana. Ovoga tjedna bitcoin je, kao najistaknutiji predstavnik tržišta kriptovaluta, probio neslavnu negativnu granicu od 33.000 američkih dolara.

Izgubio pola vrijednosti u pola godine

To znači da je vrijednost najveće svjetske kriptovalute danas oko 50% niža nego što je to bila na njegovom vrhuncu, u studenome prošle godine. Tada je, podsjetimo, cijena bitcoina bila dosegnula najvišu razinu od nešto preko 66.000 američkih dolara.

Ovaj pad pripisuje se općenitim geopolitičkim nestabilnostima u svijetu, koja su se u kriptosvijet prelila s financijskih tržišta. Samo u posljednjih tjedan dana bitcoin je izgubio preko 13% vrijednosti, a sličnim padom može se "pohvaliti" i ether, dok su manji altcoini zaronili i dublje u negativan teritorij.

Uzroci najnovijeg pada na svjetskim, pa tako i kripto, tržištima, vežu se i uz prošlotjednu odluku FED-a o podizanju kamatnih stopa za 0,5 postotnih bodova, najvećem u proteklih 20 godina. To je zabrinulo ulagače, koji vjeruju da će inflacija i skuplji krediti imati značajniji utjecaj na ekonomski rast u svijetu.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi