Facebook sljedeće godine lansira GlobalCoin, vlastitu kriptovalutu

Društvena mreža planira do kraja ove godine početi testirati, a sljedeće već i službeno pokrenuti, sustav digitalnih plaćanja putem vlastite kriptovalute

Sandro Vrbanus petak, 24. svibnja 2019. u 16:10

Do kraja ove godine, javlja BBC, Facebook će početi testirati svoju vlastitu kriptovalutu, za sada nazvanu GlobalCoin. Nakon početnih testiranja, u prvom tromjesečju sljedeće godine, društvena bi mreža mogla pokrenuti i vlastitu platformu za digitalna plaćanja zasnovanu na toj kriptovaluti.

O Facebookovim planovima za lansiranje kriptovalute priča se već godinama, no sada je po prvi puta i iz službenih izvora potvrđeno da su planovi u poodmakloj fazi. BBC je, naime, razgovarao s guvernerom engleske središnje banke (Bank of England), Markom Carneyem, koji je nedavno o Facebookovom novom coinu i planovima razgovarao izravno s Markom Zuckerbergom.

Zuckerberg je od središnje banke tražio savjete i pomoć oko regulative i operativnih pitanja vezanih uz lansiranje valute i sustava za digitalna plaćanja. Prema informacijama koje su dostupne, Facebook također razmatra mogućnost pružanja usluge prijenosa novca od korisnika do korisnika, čak i onih bez bankovnih računa.

GlobalCoin bi trebao biti tzv. stablecoin čija bi vrijednost bila povezana s američkim dolarom, kako bi se smanjili rizici od oscilacija.