"Rug pull" je bio najunosniji tip prevare u kriptosvijetu ove godine

Analitičari su izračunali da je od oko 7,7 milijardi dolara ukradenih putem raznih prevarantskih metoda na tržištu kriptovaluta, ove godine više od trećine zamračeno putem sheme zvane "rug pull"

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. prosinca 2021. u 10:03

Analitičari tvrtke Chainanalysis izradili su ovogodišnje izvješće o kriminalu u svijetu kriptovaluta, koje pokazuje da je tijekom 2021. godine značajno povećana količina novca koji je nestao na razne prevarantske načine. Nakon rekordne 2019. godine, kada je prevarama od naivnih investitora ukradeno gotovo 10 milijardi dolara, pa lanjskih, značajno manjih, 4 milijarde, ove godine ponovno je vidljiv trend rasta. Tijekom godine na isteku kriminalci su kroz kriptovalute i s njima povezane mehanizme uspjeli ukrasti oko 7,7 milijardi dolara.

Najzaslužniji za ovaj porast kriminalnih aktivnosti je nova metoda krađe, koja je prošle godine iznosila tek oko 1%, a ove godine čini čak 37% cjelokupnog kriptokriminala – aktivnost nazvana "rug pull". Riječ je o malicioznom manevru svojstvenom za kriptoindustriju, u sklopu kojega pokretač neke kriptovalute iznenada napušta projekt i istodobno nestaje zajedno sa svim novcem (obično u ethereumu) uloženim u njega.

Nestalo 2,8 milijardi dolara

Ova metoda obično se koristi u sve popularnijim decentraliziranim (Defi) mjenjačnicama, kao i s raznim meme-tokenima i onima koji u kratko vrijeme uspiju privući velike količine novca. Jedan od primera "rug pulla" (doslovno prevedeno, izvlačenja tepiha pod nogama) je nedavno pokrenuti Squid Game Token, kriptovaluta koja je iskoristila popularnost južnokorejske serije. Njezini su tvorci u samo nekoliko dana prikupili preko 3 milijuna dolara i – nestali s njima.

Količina ukradenog novca u kriptosvijetu
Količina ukradenog novca u kriptosvijetu

Taj iznos samo je kap u moru, budući da analiza Chainanalysisa kaže da su na ovaj način kupci raznih tokena tijekom godine prevareni za ukupno oko 2,8 milijardi američkih dolara. Najveću takvu prevaru izveli su vlasnici turske centralizirane mjenjačnice Thodex, čiji je direktor nestao s daleko preko 2 milijarde dolara.

"Izvlačenje tepiha" je sve popularnije
"Izvlačenje tepiha" je sve popularnije

Osim "rug pulla", i ove su godine u kriptosvijetu bile aktive uvijek popularne Ponzi sheme. Najveća od njih koja je ove godine razotkrivena zvala se Finiko, provodila se na području Rusije i Ukrajine, a promovirali su je čak i tamošnji Instagram influenceri. Njome je ukradeno oko 1,5 milijardi dolara.

Povrh toga što ih ima više, prevarantske su akcije na području kriptovaluta sve kraće i agresivnije. Ove su godine u prosjeku trajale tek 70 dana (prošle godine to je bilo 192 dana). Kao razlog za sve šire prihvaćanje metode "uzmi novac i bježi" ističe se i sve veća aktivnost policije i istražitelja koji love kriptokriminalce, primarno u SAD-u.