Posrnuli "kralj kripta" Sam Bankman-Fried proglašen je krivim

Notornog SBF-a porota na Manhattanu proglasila je krivim za prevaru i pranje novca, a svoju sudbinu i dužinu zatvorske kazne doznat će krajem ožujka

Sandro Vrbanus petak, 3. studenog 2023. u 10:00

Tek godinu dana od propasti njegove kriptomjenjačnice FTX i otkrića brojnih malverzacija koje je tamo provodio, Sam Bankman-Fried suočen je s presudom. Ovoga četvrtka porota suda na Manhattanu proglasila ga je krivim zbog uloge u kolapsu FTX-a, u kojem su oštećeni brojni ulagači, za pronevjeru milijardi dolara kako privatnih klijenata tako i institucionalnih investitora te kreditora povezane kompanije Alameda Research. Kriv je i prema točkama optužnice koje ga terete za pranje novca

Suđenje nekadašnjem "kralju kripta" i bivšem milijarderu potrajalo je tek 15 dana. Tijekom njega tužitelji su uspješno dokazali da je 31-godišnji SBF proveo "jednu od najvećih financijskih prevara u povijesti Sjedinjenih Američkih Država". Nakon iznesenih dokaza jedne i druge strane, porota je vijećala oko pet sati i odlučila – Sam Bankman-Fried je kriv.

Pronevjera i pranje novca

Državno tužiteljstvo dokazalo je, među ostalim, da je FTX uzimao depozite svojih klijenata (koji su očekivali da će novac biti uložen u kriptovalute) i prosljeđivao ih kompaniji Alameda Research. Tamo je taj novac ulagan u razne projekte, odlazio na donacije političarima, kupnju nekretnina i vraćanje dugova. SBF i njegovi odvjetnici pokušali su dokazati da je sve to rađeno u dobroj vjeri, odnosno da je takvo ponašanje bilo legalno, ali riskantno, pa se pokazalo kao "loša poslovna procjena". Njihovi argumenti nisu uvaženi.

Sigurno obrani nije pomoglo što je troje Bankman-Friedovih prijatelja i bivših bliskih suradnika, uključujući i bivšu mu djevojku, nešto ranije priznalo krivnju te se nagodilo sa sudom za manje kazne. Njihove kazne bit će određene naknadno, a izricanje presude SFB-u zakazano je za 28. ožujka sljedeće godine. Presudu će čekati u pritvoru, gdje se nalazi još od kolovoza, odnosno otkako je prekršio uvjete jamčevine, pa mu je bilo uskraćeno pravo da se brani sa slobode.

Bankman-Friedovi odvjetnici izjavili su da su razočarani ovakvim ishodom te da nastavljaju pravnu bitku. Prema optužnici i svemu što mu se stavljalo na teret, SBF-u prijeti i do 110 godina zatvora. Vrlo je vjerojatno da neće dobiti maksimalnu kaznu, ali bi nekoliko narednih desetljeća lako mogao provesti iza rešetaka.

Prije izricanja presude u ovom slučaju, Bankman-Fried će se suočiti i s potencijalno drugim suđenjem. U tijeku je izrada druge optužnice za kaznena djela davanja mita, urotu u novčanom poslovanju te bankovne prevare vezane za vrijednosne papire. Okružni tužitelji u New Yorku imaju rok do 1. veljače za podizanje optužnice, a dogodi li se to, novo suđenje će započeti 11. ožujka 2024.