Turska zabranila plaćanje kriptovalutama

Navodeći moguću nepopravljivu štetu i velik rizik od transakcija digitalnim valutama, turska središnja banka zabranila je da se u toj zemlji kriptovalutama kupuju robe i usluge

Sandro Vrbanus subota, 17. travnja 2021. u 06:00

Kriptovalute zasnovane na tehnologiji blockchaina ne smiju se više na području Turske koristiti kao sredstvo plaćanja, odlučila je tamošnja središnja banka. Zabranu bitcoina i drugih kriptovaluta Turska uvodi, navodeći kao glavne razloge za takvu odluku "nepopravljivu štetu" koja može nastati, kao i velik rizik od transakcija digitalnim valutama.

Tržište kriptovaluta posljednjih mjeseci doživljava procvat u cijelom svijetu, pa tako i u Turskoj, gdje je ovaj oblik imovine prihvaćen kao instrument zaštite od inflacije. Lokalna valuta lira, naime, u proteklih je godinu dana devalvirala preko 16%, pa je bilo za očekivati da će građani početi tražiti sigurniju luku za svoju financijsku imovinu.

"Veliki rizici i moguća šteta"

Bitno je naglasiti da ovaj potez turske središnje banke ne znači da je u toj zemlji zabranjeno kupovati i prodavati kriptovalute. Ono što je zabranjeno jest koristiti ih kao sredstvo plaćanja, odnosno valutu kojom bi se poravnavale transakcije između građana i kompanija, izravno ili neizravno. Središnja banka neće podržavati poslovne modele koji bi se oslanjali na kriptovalute kao sredstva plaćanja, niti će pružati bilo kakve usluge vezane uz digitalne valute, poručeno je danas.

"Korištenje kriptovaluta u plaćanjima može dovesti do nepopravljivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije i uključivati elemente koji bi mogli umanjiti povjerenje u metode i instrumente koji se trenutačno koriste kao sredstva plaćanja", navode iz TCMB-a, turske središnje banke. Zabrana na snagu stupa 30. travnja.

Svjetsko tržište kriptovaluta pomalo je uzdrmano ovim potezom Turske, pa je vrijednost bitcoina nakon objave zabrane pala za oko 3%. No, i dalje se zadržala na razinama iznad 60.000 američkih dolara.