Usred krize bankarskog sektora vrijednost bitcoina ponovno raste

Bitcoin je ovoga tjedna premašio razinu od 27.000 američkih dolara, na kojoj se nije našao još od sredine prošle godine

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. ožujka 2023. u 18:00

Propast Banke Silicijske doline, SVB, potom i banke Signature, sklone kriptovalutama, nisu negativno utjecali na tržište bitcoina – naprotiv. Iako ovi događaji, uz značajna "podrhtavanja" u europskom bankarskom sektoru, daju naslutiti da je ta industrija u problemima, kriptotržište je istodobno u "zelenom", i to poprilično.

Banke padaju, bitcoin raste

Čim je postalo jasno da će banke SVB i Signature propasti, a FED će pokušati spasiti uloge njihovih klijenata, započeo je i veliki rast cijene bitcoina – kao da su mnogi, razočarani događajima u tradicionalnim bankama, sigurnost odlučili potražiti u kriptovalutama. Već prvog dana nakon što se priča SVB-a počela rasplitati, bitcoinova je vrijednost bila porasla za 8%. Rast je nastavljen cijeloga protekloga tjedna, pa je najveća svjetska kriptovaluta s vrijednosti od oko 20.000 dolara (11. ožujka), tjedan zaključila na razini višoj od 27.000 dolara (19. ožujka).

Te su vrijednosti usporedive s onima na kojima se bitcoin nalazio prošloga lipnja, da bi nakon toga potonuo, na trenutke i prema razini od 15.000 dolara. Gledano na razini samo ove kalendarske godine, bitcoin je na vrijednosti u manje od tri mjeseca dobio čak 64%. U istom su razdoblju samo banke, čijim dionicama se trguje na Wall Streetu, izgubile gotovo 100 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno oko 17% svoje ukupne vrijednosti.

Za popularnost bitcoina u ovim nestabilnim vremenima zaslužni su drugi događaji na području kriptovaluta. Primarno, krize poput ove pokazale su kako su altcoini vrlo volatilni, a da čak i stablecoini trebaju podršku banaka kako bi bili "usidreni" vrijednošću uz klasične valute. Ulagači su, očito, zaključili da je za borbu protiv inflacije i izbjegavanje (ili barem smanjivanje) izloženosti sistemskom riziku bankovnog sektora, najbolje svoju imovinu prebaciti u kriptovalutu s najvećom tržišnom kapitalizacijom. Za sada im se to pokazalo kao dobar potez. Hoće li to on biti i dugoročno – nitko ne može sa sigurnošću znati.