Ovako Microsoft zamišlja hibridne sastanke u budućnosti

Microsoft je za one tvrtke koje žele usvojiti ovakav ili sličan hibridni model rada, objavio i priručnik s raznim podacima i istraživanjima koja su provedena tijekom pandemije

Matej Markovinović ponedjeljak, 24. svibnja 2021. u 09:08

Microsoft je na službenom YouTube računu objavio video u kojem prikazuje svoju viziju budućnosti sastanaka. Naime, radi se o ideji hibridnih sastanaka, odnosno povezivanju onih koji prisustvuju sastancima uživo i onih koji to čine od kuće ili neke druge lokacije.

Kako bi to postigli, Microsoft želi u sobe za sastanke dovesti veće zaslone na kojima bi se mogle prikazivati osobe u prirodnoj veličini, a za uvjerljivi bi kontakt očima bile zaslužne kamere postavljene u njihovoj razini. Osim toga, tu je i prostorni zvuk pomoću kojeg će glas osoba na zaslonu zvučati kao da su uistinu prisutni u prostoriji.

„Hibridni rad predstavlja najveći pomak u načinu na koji radimo u našoj generaciji“, objašnjava u objavi na LinkedInu Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta. Dodao je da će za ovakav način rada biti potreban potpuno novi operativni model koji obuhvaća ljude, mjesta i procese, a tvrdi da su u Microsoftu snimke sastanaka najbrže rastuća vrsta sadržaja.

„Zaposlenici sada očekuju da će sve informacije o sastancima – bilo to snimke, prijepisi ili istaknuti događaji – biti dostupne na zahtjev i to duplo brže, u vrijeme koje njima odgovara“, kaže Nadella

No, zbog prebacivanja na hibridni rad, navodi se da je sigurnost važnija no ikad. Zbog toga Microsoft uklanja sve zaposlenike s korporativnih mreža te koristi takozvani Internet-first pristup, koji će, kako tvrdi Nadella, smanjiti izloženost i pružiti zaposlenicima dosljedno iskustvo bez obzira jesu li kod kuće ili u uredu.

Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Osim toga, Microsoft također traži od zaposlenika koji rade od kuće da izvrše test svojih kućnih mreža da bi se osigurala njihova sigurnost. Tvrtka navodi i da će upravljati korporativnim resursima u svrhu sigurnog i pouzdanog pristupa.

„Bez obzira jesu li zaposlenici kod kuće ili u uredu, zahtijevat ćemo upravljanje svim mobilnim uređajima koji trebaju pristup korporativnim resursima“, objašnjava Nadella dodajući da to uključuje i predstavljanje Microsoft Defendera for Endpoint unutar cijele tvrtke.