ID by Pi – nova aplikacija za provjeru identiteta

ID by Pi je nova besplatna aplikacija za mobilne telefone, koja služi za online verifikaciju identiteta. Zasnovana je na već poznatom sistemu Verified by Pi, koji služi za provjeru autentičnosti fotografija

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. listopada 2020. u 06:00

ID by Pi je nova regionalna besplatna aplikacija za mobilne telefone, namijenjena za provjeru identiteta online. Zasnovana je na već poznatom sistemu Verified by Pi, koji služi za provjeru autentičnosti fotografija, a koji je prvi puta bio predstavljen na Idea Knockoutu prošle godine.

Uz ID by Pi efikasno se smanjuje mogućnost prevare u smislu online upotrebe lažnih ID dokumenata. Sistem je vrlo jednostavan za upotrebu i svodi se na snimanje selfija i osobne iskaznice (ili nekog drugog dokumenta s fotografijom) i njihovu usporedbu. Pritom se, prilikom fotografiranja dokumenta obavlja i OCR podataka, koji se u kriptiranom obliku čuvaju na zaštićenim serverima u cloudu.

Prilikom provjere autentičnosti osobe koriste se različiti podaci – ime i prezime, adresa, geolokacija, telefonski broj, pa čak i marka telefona pomoću kojeg je snimljen selfie. Sve se obavlja u stvarnom vremenu uz sve mjere sigurnosti povjerljivih osobnih podataka.

Ova aplikacija za sada postoji za Android i može se besplatno preuzeti s Google Playa. Na raspolaganju je i mogućnost integracije u web aplikacije, preko kojih se može osigurati verifikacija korisnika u online poslovanju.