Meta upozorava: preko 400 aplikacija krade korisničke podatke s iOS-a i Androida

Stručnjaci za obranu od zloćudnih programa u Meti objavili su popis mobilnih aplikacija za iOS i Android, za koje su utvrdili da kradu podatke za pristup Facebooku s uređaja na kojima su instalirane

Sandro Vrbanus subota, 8. listopada 2022. u 12:05

Meta, krovna kompanija Facebooka, objavila je na svojim stranicama upozorenje korisnicima brojnih aplikacija, za koje su utvrdili da kradu privatne podatke. Osnovni cilj tih aplikacija jest krađa podataka za pristup samom Facebooku, a nakon toga i kompromitiranje korisničkih računa. U Meti su pronašli čak više od 400 takvih zloćudnih aplikacija, a o svojem otkriću izvijestili su Apple i Google, kompanije u čijim se trgovinama ove opasne aplikacije mogu pronaći.

Krađa lozinki za Facebook

Spomenute stotine aplikacija osmišljene su kako bi korisnicima pružale neku jednostavnu uslugu, poput uređivanja fotografija, optimiziranja Facebook stranice ili marketinške kampanje, a ima tu i mobilnih igara, horoskopa, aplikacija za praćenje vježbanja i slično. U pozadini, sve te aplikacije u stanju su ukrasti korisnička imena i lozinke za pristup Facebooku, kao i izbjeći otkrivanje te aktivnosti.

Autori malicioznih aplikacija lažnim su im recenzijama podizali kredibilitet i tako ih pokušavali predstaviti kao legitimne, zabavne ili korisne, aplikacije. Jednom kada one ispune svoju glavnu svrhu, krađu podataka, potencijalno otvaraju napadačima pristup do korisničkih računa na Facebooku. Meta je na svojim stranicama objavila i popis svih sumnjivih aplikacija, velika većina kojih je dostupna za operacijski sustav Android.

Ima tu i nekoliko desetaka iOS aplikacija, u pravilu tematski povezanih s Facebookom, održavanjem računa ili Facebook stranica te upravljanjem oglašivačkim kampanjama na toj platformi. Kod Androida, ima raznih rješenja, od igara, preko lažnih VPN-ova, dok je najčešći tip maliciozne aplikacije zabavnog karaktera (uređivanje slika, stvaranje karikatura i slično).

Za kraj svima onima, koji su možda instalirali neku od ovih opasnih aplikacija, iz Mete savjetuju da ih uklone s mobitela. Nakon toga preporuča se restart uređaja, promjena lozinke na Facebooku (u neku sigurnu alfanumeričku kombinaciju), uključivanje dvofaktorske provjere identiteta te omogućavanje notifikacija koje će korisnika obavijestiti o svakoj "čudnoj" prijavi na njegov Facebook račun.