AnTuTu - najbrži flagship Android u travnju bio je Mi 10 Pro

AnTuTu je objavio popis najbržih Android telefona tijekom travnja, na prvom mjestu flaghship ljestvice nalazi se Mi 10 Pro dok je na non-flagship ljestvici prvo mjesto zauzeo nova 71i

Stjepan Bilić četvrtak, 14. svibnja 2020. u 07:00

AnTuTu, poznati kineski benchmark za mobilne telefone, objavio je novi popis najbržih Android telefona tijekom travnja 2020. godine. Kao što je to slučaj zadnjih mjeseci, i ovog puta su objavljena dva popisa, jedan sa telefonima iz flagship te drugi, s telefonima iz non-flagship domene.

Prema objavljenim podacima čini se kako je Qualcomm odradio dobar posao vezano uz svoje flagship Snapdragon čipove, prvenstveno s modelima Snapdragon 865 i Snapdragon 855 Plus. Čak šest, od ukupno deset telefona s flagship ljestvice temelji se na nekom od navedenih Snapdragona. Prva tri mjesta zauzeli su uređaji koje pogoni najnoviji čip – Snapdragon 865, a to su Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro te Mi 10.

Zanimljivo je da je prvoplasirani Mi 10 Pro imao manje RAM-a (8 GB) od drugoplasiranog OnePlus 8 Pro telefona (12 GB), a opet je osvojio veći broj bodova u AnTuTu testovima. Točnije, 593.769 bodova, naspram 582.697 bodova koliko je osvojio OnePlus 8 Pro. Razlika je osjetna, čak 11.072 bodova. Potonje je svojevrsni dokaz kako nije potrebno u telefone ugrađivati preveliku količinu RAM-a, jer isti nije i jamstvo da će uređaj biti brži, već samo skuplji.

Prvi telefon s flagship ljestvice kojeg ne pokreće Snapdragon jest Galaxy S20 Ultra 5G. Samsung je za ovaj model odabrao vlastiti čip Exynos 990. Testirani uređaj je imao 12 GB RAM-a i pozicionirao se na četvrto mjesto na flagship ljestvici.

Korisnike koji namjeravaju nabaviti neki od jeftinijih Android telefona zanimat će popis telefona iz srednjeg, takozvanog non-flagship, razreda. AnTuTu je i na ovom popisu izdvojio deset Androida telefona od kojih se kao najbrži pokazao Huawei nova 7i. Navedeni telefon temelji se na Kirin 810 čipu i ima 6 GB RAM-a. Na temelju ugrađenog hardvera i softvera nova 7i osvojio je 308.583 bodova.

Na drugom mjestu nalazi se Redmi Note 8 Pro s Helio G90T čipom i također 6 GB RAM-a. No broj osvojenih bodova u AnTuTu testovima je manji – 291.093, odnosno 17.490 bodova manje u odnosu na prvoplasirani nova 7i. Realme 6 kojeg pokreće isti čip kao i Redmi Note 8 Pro, ali uz manje (4 GB) radne memorije, našao se na trećem mjestu ljestvice sa 291.093 bodova.

Zanimljivo, svi ostali telefoni, njih ukupno sedam pokreću Snapdragoni, od čega su dva uređaja sa Snapdragon 720G, a pest s novijim Snapdragon 730G čipom. Za razliku od flagship ljestvice gdje su Snapdragoni osvojili prva mjesta, na non-flagship ljestvici nalaze se na začelju. Detaljne popise testiranih uređaja te rezultate testova nalaze se u prilogu.

U obzir su uzeti samo oni uređaji koji su kroz AnTuTu benchmark prošli u razdoblju od 1. travnja do 30. travnja 2020. godine. Dodatan uvjet kako bi neki uređaj stigao na ljestvicu je da uređaji moraju biti zabilježeni od strane njihovog benchmarka barem 1.000 puta i tako za svaki model. Kao izvor ovomjesečnih podataka poslužio je AnTuTu Benchmark V8.