Huawei Mate X ima savitljivi zaslon dijagonale 8-inča, a koštat će 2.299 eura

Huawei je dan prije početka MWC sajma predstavio svoj prvi mobitel sa savitljivim zaslonom – Mate X koji nema ureza veći puni zaslon dijagonale 8“

Stjepan Bilić ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 06:00

Huawei je jučer, odnosno dan prije početka MWC sajma u Barceloni predstavio vlastiti mobitel sa savitljivim zaslonom – Mate X. Do sada se znalo da Huawei radi ne jednom takvom mobitelu, no nije bilo poznato ništa vezano uz njegov dizajn te hardver na kojemu će se temeljiti.

No, nepoznanicama je sada došao kraj. Mate X trenutno slovi kao mobitel s najvećim savitljivim zaslonom. Naime, kada se uređaj rastvori dijagonala zaslona iznosi čak 8“. Dodatan plus Mate X dobiva na ime cijelog zaslona, odnosno na nepostojanje nikakvih ureza koji bi dio zaslona učinili neupotrebljivim.

Kao što možete vidjeti na fotografijama, Huawei se odlučio za nešto drugačiji dizajn. Iako se načelno i Mate X preklapa po sredini, kao i Galaxy Fold te FlexPai, razlike među ova tri modela ipak postoje. Huawei se dosjetio napraviti svojevrsni držač mobitela u obliku deblje jedne strane u koju je odmah smjestio i kamere. Time je istodobno riješio tri problema - izbjegao je urezivanje zaslona, omogućio je jednostavnije, tj. sigurnije držanje mobitela, te je postigao da preklopljeni uređaj bude u potpunosti ravan. Huawei je ovakav dizajn nazvao – Falcon Wing.

Huawei navodi kako je njegovu šarku za savijanja zaslona ugrađeno više od 100 različitih dijelova, a koje su naravno zaštitili patentom. Kada je uređaj preklopljen ima dva zaslona – jedan je dijagonale 6,6“, a drugi 6,38“. U rasklopljenom stanju dobiva se zaslon dijagonale 8“ čija razlučivost tada iznosi 2.480 x 2.200 točaka.

Kao i Galaxy Fold tako i Mate X ima dvije baterije čiji zajednički kapacitet iznosi 4.500 mAh. Uz uređaj dolazi 55-vatni SuperCharge punjač koji bateriju u samo 30 minuta može napuniti do 85% njezinog kapaciteta. Mate X ima tri kamere - širokokutnu od 40 MP, ultraširoku od 16 MP te telefoto kameru od 8 MP.

Huawei Mate X podržava i 5G mreže, a prema navodima proizvođača za preuzimanje datoteke od 1 GB potrebno je samo 3 sekunde (do 7,5 Gbps). Huawei ovaj mobitel reklamira pod sloganom “the world’s thinnest foldable phone” kojeg temelji na činjenici kako u preklopljenom stanju Mate X ima debljinu od samo 11 milimetara. U rastvorenom, debljina je još manja – samo 5,4 milimetara.

Inače Mate X temelji se na Kirinu 980, ima ugrađen Balong 5000 5G modem, 8 GB RAM-a i 512 GB interne memorije. Kome mude trebalo više moći će ju naknadno proširiti jednom Huaweijevom NM memorijskom karticom. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.

Na tržištu bi se trebao pojaviti sredinom ove godine po cijeni od 2.299 eura. Huawei je napomenu kako će biti dostupan samo u jednoj boji – Interstellar Blue.