iPhone 15 se pregrijava, Apple najavio softversku zakrpu

Otkako je stigao prvim kupcima u ruke, iPhone 15 u svim svojim inačicama pokazao se "vrućom robom", ali ne zbog izvrsnih prodajnih rezultata, već zbog povremenog pretjeranog zagrijavanja uređaja

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. listopada 2023. u 11:42

Već u prvim danima nakon lansiranja na tržište, iPhone 15 pokazao je neobično ponašanje. Prvo je korisnicima zadavao muke prilikom prijenosa podataka sa starih mobitela na nove, što je Apple žurno i zakrpao verzijom iOS-a 17.0.2. No, potom su kupci počeli primjećivati da se u odrađenim situacijama mobiteli iz ove linije (iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro i 15 Pro Max) s vremena na vrijeme prekomjerno zagrijavaju, i to do točke u kojoj ih je neugodno tako vruće držati u ruci. Slične probleme potvrdili su i neki recenzenti.

Pregrijavanje se događalo u situacijama punjenja, običnog korištenja, intenzivnog korištenja, ili tijekom mirovanja – nepredvidivo je, a ponekad vrlo intenzivno, toliko da uređaj na zaslonu korisnika obavještava kako će zbog pregrijavanja morati prekinuti neku radnju, na primjer punjenje baterije. Izmjereno je da se uređaji mogu zagrijati i do više od 40°C, a prve sumnje pale su na Appleove proizvodne kompromise. Neki su posumnjali kako uređaji nove generacije imaju manje hladnjaka kako bi bili lakši, a tu je i novi titanijski okvir na liniji Pro. Titanij, naime, nije tako dobar vodič topline kao čelik ili aluminij, pa su uzroke pregrijavanja neki nalazili i u njemu.

Softverom protiv topline

Gotovo tjedan dana trebalo je Appleu da se javno oglasi po ovom pitanju, a ovoga su vikenda (znakovito, tek nakon što su američke burze zatvorene) potvrdili da znaju za problem, da on postoji, kao i da će ga uskoro riješiti – softverskom zakrpom.

Svoj službeni stav pojasnili su Forbes: "Identificirali smo neke uvjete koji mogu dovesti do toga da iPhone radi toplije nego što je to očekivano. Uređaj se može doimati toplijim u prvim danima nakon postavljanja, zbog povećane pozadinske aktivnosti", kažu iz kompanije pa potvrđuju da postoji i dodatni problem: "Pronašli smo grešku u iOS-u 17 koja ima utjecaja na neke korisnike i bit će riješena nadogradnjom softvera. Još jedan problem uključuje neke nedavne nadogradnje vanjskih aplikacija, koje uzrokuju preopterećenje sustava. Surađujemo s developerima tih aplikacija na zakrpama koje su već u procesu objave", zaključuju.

Od vanjskih problematičnih aplikacije identificirane su aplikacije, primjerice, Instagrama i Ubera. Korisnici su također već posumnjali da će Apple softverskom nadogradnjom morati usporiti takt procesora (ne bi im bilo prvi puta) kako bi ublažio prekomjerno zagrijavanje, no iz kompanije kažu da se to neće dogoditi. Novu zakrpu za iOS 17, dakle, očekujemo u narednim danima.