Maratonski test Galaxy Folda: ekran popustio nakon 119 tisuća preklapanja

Samsung je deklarirao svoj preklopni Galaxy Fold na 200 tisuća preklapanja, a u Cnet-ovom testu isti je "popustio" nešto ranije. Donosimo detalje

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. listopada 2019. u 06:00

Preklopni su mobiteli potpuni novitet na tržištu, pa je svatko kome dođu u ruke znatiželjan i želi ispitati njihove mogućnosti te izdržljivost. Sasvim je očekivano da će ovakav novitet izazvati i gomilu testova i recenzija koje će se baviti upravo mehanizmom preklapanja, za koji Samsung tvrdi da može izdržati 200 tisuća otvaranja i zatvaranja bez problema.

Upravo ovu Samsungovu tvrdnju na kušnju su stavili u Cnet-u. Složili su stroj koji će preklapati Galaxy Fold prilično žustrim ritmom od preko 2 puta u sekundi – i pustili ga da radi svoje. Cijeli su test prenosili uživo na YouTubeu, a eksperiment je završio nakon 14 sati i nešto više od 119.300 otvaranja i zatvaranja. Tada je ekran Galaxy Folda popustio (vidljivo u priloženom videu oko 26. minute).

Brojač je stao na 119.380

U tom je trenutku mehanizam zakazao, šarke više nisu lijepo, uz čujni "klik" zatvarale dvije polovice mobitela, a na ekranu je postala vidljiva linija unutarnjeg oštećenja. Jedna polovica ekrana počela je i gubiti kontakt, pa je ovaj Galaxy Fold proglašen uništenim.

Istini za volju, test ovakvog trajanja, koji u pola dana premaši 100 tisuća preklapanja i to nesmiljenom žestinom, prilično je oštar prema Samsungovom uređaju. Nitko u normalnom korištenju neće na ovaj način i tom brzinom preklapati svoj mobitel. Podatak o 119 tisuća otvaranja i zatvaranja može se prevesti u otprilike tri godine normalnog korištenja, pa bi uz redovan, ljudski, ritam preklapanja Galaxy Fold mogao poživjeti i značajno duže.

Samsungov test izdržljivosti u kojem je ovaj uređaj podnio 200 tisuća preklapanja trajao je tjedan dana, a mobitel je preklapan značajno nježnije: