Napokon su i službeno predstavljeni Pixel 3a i Pixel 3a XL, a objavljene su i cijene

Nakon više mjeseci raznih glasina, Google je na ovogodišnjoj I/O konferenciji konačno i službeno predstavio mobitele Pixel 3a i Pixel 3a XL

Stjepan Bilić srijeda, 8. svibnja 2019. u 06:00

Nakon više mjeseci raznih glasina oko mobitela Pixel 3a i Pixel 3a XL Google je na ovogodišnjoj I/O konferenciji iste konačno i službeno predstavio. Kako se pokazalo većina glasina je bila točna, no neke i nisu, primjerice one vezano uz procesore na kojima će se mobiteli temeljiti.

Naime, vjerovalo se kako će Google načiniti veće razlike između ova dva modela, ali na kraju se ispostavilo da su jedine razlike one vezano uz veličinu zaslona, kapacitet baterije te naravno cijenu. Iako se vjerovalo da će XL model biti opremljen sa snažnijim Snapdragon 710 čipom, na kraju su oba modela dobila nešto slabiji Snapdragon 670 čip.

Druga razlika je u veličini zaslona – Pixel 3a ima zaslon dijagonale 5,6“, a Pixel 3a XL dijagonale 6,0“. Iako oba modela imaju FHD+ zaslone, zbog razlike u dijagonali manji model ima razlučivost od 2220 x 1080, a veći od 2160 x 1080 točaka. Treća, pretposljednja, razlika je u bateriji – manji model ima bateriju kapaciteta 3000 mAh, a veći bateriju kapaciteta 3700 mAh. Prema navodima proizvođača oba modela bi s jednim punjenjem trebala osigurati autonomiju do 30 sati zahvaljujući strojnom učenju. Također, zahvaljujući podršci za brzo punjenje baterija, 15 minuta na 18-vatnom punjaču bit će dovoljno za dodatnih sedam sati rada.

Kako smo naveli SoC im je isti – Snapdragon 670 (2.0 GHz + 1,7 GHz), kao i količina radne (4 GB) i podatkovne memorije (64 GB). Mobiteli nemaju mogućnost naknadnog proširenja podatkovnog prostora jer je izostala podrška za memorijske kartice. No zato je tu neograničeni prostor u Cloudu. Google je oba modela odlučio opremiti i s istim kamerama – 12.2 MP (stražnja) i 8 MP (prednja). Kamere podržavaju napredni AI za portretne slike, Night Sight, Top Shot, Super Res Zoom i HDR+, a stražnje imaju i podršku za optičku i elektronsku stabilizaciju.

Kako bi cijenu zadržao što nižom u odnosu na flagship modele, Google je ipak morao učiniti dodatne ustupke - oba uređaja je stoga obukao u kućišta od plastike. Iz istog razloga s prednje strane se ne nalazi Gorilla Glass, već Dragontrail staklo koje je prema navodima proizvođača (Asahi) šest puta jače od običnog.

Ono što je Google izbacio s flagship modela, vratio je na ove Lite – 3,5-milimetarski audio port uz dakako zadržavanje stereo zvučnika i Active Edge značajke. Dobra strana novih 3a i 3a XL modela je što su Googleovi, što znači kako će osim inicijalnog Androida 9, s kojim su stigli, dobiti i iduće dvije velike nadogradnje – Android Q i Android R. Kupcima su na raspolaganju tri boje kućišta – Just Black, Clearly White i Purple. Cijena uređaja je 399 USD i 479 USD.