Ništa od povratka Touch ID-a s novim iPhoneom

Većina opreme za proizvodnju čipova potrebnih Touch ID-u trajno je ugašena, što ukazuje na to da Apple ne planira ponovno uvesti svoju tehnologiju prepoznavanja otiska prsta na novi iPhone

Matej Markovinović nedjelja, 26. studenog 2023. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Iako se govorilo da će nadolazeći iPhone 16 vratiti u upotrebu Touch ID, čini se da to ipak neće biti slučaj. Naime, na Weibou je objavljeno izvješće koje navodi da je većina opreme koja se koristila za proizvodnju čipova potrebnih za Touch ID trajno ugašena, s izuzetkom one koja se koristi za treću generaciju iPhonea SE.

To, dakle, ukazuje na to da Apple nema planova za ponovno uvođenje Touch ID-a kao metode autentifikacije na iPhoneima u skorijoj budućnosti. Iz tog se razloga navodi i da će četvrta generacija iPhonea SE sadržavati Face ID kojeg Apple već godinama koristi na ostalim modelima svojih mobitela, prenosi 9to5Mac.

​Inače, Touch ID prvi put je predstavljen u iPhoneu 5S 2013. godine. Ta je tehnologija omogućila korisnicima otključavanje uređaja, obavljanje kupnji u raznim Appleovim digitalnim trgovinama i autentifikaciju putem Apple Paya.

Nakon predstavljanja, Touch ID pojavio se u drugoj generaciji iPhonea 6S 2015. godine i na MacBooku Pro godinu nakon toga. Apple je zadržao Touch ID na iPhoneu 8, drugoj i trećoj generaciji iPhonea SE te osnovnim modelima iPada, dok su svi ostali modeli iPhonea od iPhonea X 2017. godine i viši modeli iPada Pro, usvojili tehnologiju prepoznavanja licem, odnosno Face ID.