OnePlus pustio u opticaj nadogradnju koja privremeno onemogućava Photochrome filter

U skladu s ranijim najavama OnePlus je putem OTA nadogradnje onemogućio Photochrome filter na Pro inačici telefona OnePlus 8, kažu kako je navedeni filter onemogućen tek privremeno

Stjepan Bilić ponedjeljak, 1. lipnja 2020. u 11:25

Nedavno je na telefonima OnePlus 8 Pro otkrivena jedna značajka koju proizvođač nije službeno planirao da bude dio navedene serije. Podsjetimo, korisnici telefona su otkrili kako u pojedinim slučajevima njihova kamera na telefonu može vidjeti kroz predmete i odjeću.

Navedeno je moguće zahvaljujući filteru Photochrome koji bilježi infracrveno zračenje koje je ljudskom oku nevidljivo, ali kameri jest te ona stvara efekt sličan naočalama za noćno gledanje te termalnim kamerama zbog čega je moguće vidjeti obrise „gledanog“ predmeta.

Problema ne bi bilo da Photochrome ne vidi i kroz tanje slojeve odjeće što bi dio vlasnika telefona mogao pokušati zloupotrijebiti. Kako bi to spriječio OnePlus je najavio kako uskoro stižu nadogradnje operacijskih sustava HydrogenOS i OxygenOS kojima će biti uklonjena mogućnost „rendgenskog vida“. Zanimljivo je da je OnePlus na uređajima OnePlus 8 Pro koji su plasirani na kineskom tržištu i koja se temelje na HydrogenOS-u tu značajku onemogućio odmah po otkriću dok je za europske i druge modele telefona s OxygenOS-om tek najavio kako će ista biti onemogućena s idućom nadogradnjom operacijskog sustava.

Nova inačica je sada spremna i krenula je u opticaj i kako se vidi iz priloženog dokumenta donosi samo jednu novu mogućnost – onesposobljava Photochrome filter, ali privremeno, dok ne riješe probleme s gledanjem kroz odjeću. OnePlus navodi kako bi trajno rješenje trebalo biti spremno još tijekom ovog mjeseca (lipanj 2020.).

Nove nadogradnje operacijskog sustava imaju veličine od 121 MB, 125 MB i 157 MB i nose oznaku 10.5.9.IN11AA. Nadogradnja je već stigla na uređaje s indijskog tržišta, a uskoro se može očekivati i na uređajima s europskog tržišta.