Samsung će ove godine predstaviti nove sklopive mobitele ranije nego inače

Samsung je do sada predstavljao svoje sklopive mobitele u kolovozu, no pod pritiskom konkurencije, ove godine će se to dogoditi nešto ranije

Matej Markovinović utorak, 25. travnja 2023. u 11:41
📷 Foto: Unsplash, Jonas Leupe
Foto: Unsplash, Jonas Leupe

Iako je sredina kolovoza do sada bila rezervirana za predstavljanje Samsungovih novih sklopivih mobitela, to bi se ove godine moglo dogoditi nešto ranije. Prema informacijama koje je dobio SamMobile, južnokorejski tehnološki gigant održat će sljedeći veliki Unpacked događaj u posljednjem tjednu srpnja.

Na tom bi događaju svjetlo dana trebali ugledati Galaxy Z Flip 5 i Z Fold 5 sklopivi modeli, a uz njih i pametni sat Galaxy Watch 6 te Galaxy Tab S9 serija tableta. Odstupanje od tradicionalnog datuma predstavljanja zapravo nije toliko neobično, pogotovo kada se u obzir uzme da se Google u svibnju sprema predstaviti Pixel Fold, svoj prvi sklopivi mobitel.

Štoviše, Samsung treba odgovoriti i na Oppov Find N2 Flip, koji u ovom trenutku slovi kao najnapredniji sklopivi mobitel te vrste do sada. Svjesni su, dakle, da im konkurencija uzima dio kolača, što će pokušati riješiti ranijim predstavljanjem pete generacije Z Flipa i Z Folda.

Značajna poboljšanja

Podsjetimo, prema informacijama koje je u ožujku objavio leaker Ice Universe, novi Z Flip 5 trebao bi dobiti veći vanjski zaslon od čak 3,4 inča, omjera stranica 1:1,038, što predstavlja gotovo savršeni kvadrat. S druge strane, unutarnji zaslon imat će nešto uže okvire te će imati novu šarku koja bi trebala smanjiti nabor zaslona na mjestu sklapanja.

Galaxy Z Fold 5 zadržat će 6,2-inčni vanjski zaslon, no bit će 0,2 milimetra uži od prethodnika te će imati novu šarku koja će smanjiti razmak između zaslona kada je mobitel sklopljen. Zahvaljujući tim promjenama, novi Fold trebao bi biti tanji od svog prethodnika u sklopljenom stanju za oko dva milimetra te lakši za oko 10 grama.

Ostale specifikacije trenutno nisu poznate, ali se očekuje da će Samsungovi novi sklopivi mobiteli imati Snapdragon Gen 2 for Galaxy SoC s do 12 GB RAM-a te do 512 GB interne memorije.