Samsung Galaxy S23 navodno neće dolaziti s Exynos SoC-om

Exynos najčešće pogoni Galaxy S seriju pametnih telefona na europskom i azijskom tržištu, no to navodno više neće biti slučaj

Matej Markovinović ponedjeljak, 11. srpnja 2022. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Samsungovi vodeći pametni telefoni godinama koriste dva različita SoC-a, ovisno o regiji u kojoj se mogu kupiti. No, kako tvrdi tehnološki analitičar Ming-Chi Kuo, nadolazeća Galaxy S23 serija bit će izuzetak u tom pogledu.

Kuo, naime, smatra da Samsung planira koristiti Snapdragon u Galaxy S23 seriji u svim regijama, jer kaže da se novi Exynos jednostavno neće moći natjecati s nadolazećim Snapdragonom 8 Gen 2. To, dakle, znači da će Qualcomm dobiti još veći udio na tržištu Android flagship telefona.

Kako prenosi 9to5Mac, korisnici Samsunga još su 2020. godine pokrenuli peticiju tražeći od tvrtke da prestane koristiti Exynos čipove. Razlog tome bile su nešto slabije performanse u usporedbi sa Snapdragon konkurentima, lošija energetska učinkovitost te lošija autonomija, koja je mnoge korisnike odgovorile od kupnje pojedinih Galaxy S modela.

Peticija, naravno, nije urodila plodom. Samsung je tada rekao da Exynos i Snapdragon čipovi prolaze kroz iste „stroge i rigorozne“ scenarije testiranja u stvarnom životu, kako bi korisnicima pružili dosljedne i optimalne performanse. Hoće li se, doduše, predviđanja Kua ostvariti, ostaje nam za vidjeti.

Podsjetimo, Samsung uglavnom koristi Snapdragon čipove u SAD-u, dok je Exynos rezerviran na brojnim međunarodnim tržištima diljem Europe i Azije.