Thuraya X5-Touch je prvi satelitski telefon s Androidom

Tvrtka Thuraya Telecommunications Company je predstavila Thuraya X5-Touch, prvi satelitski telefon baziran na operativnom sustavu Android, koji funkcionira i na GSM mreži i putem satelitske veze

Matija Pavlić petak, 13. travnja 2018. u 06:30

Tvrtka Thuraya Telecommunications Company predstavila je prvi pametni satelitski telefon na svijetu na konferenciji održanoj u Dubaiju.

Telefon Thuraya X5-Touch namijenjen je korisnicima koji telefone koriste u krajevima sa slabom ili nepostojećom mobilnom mrežom, kao što su na primjer službenici vlada i zaposlenici neprofitnih organizacija.

Predstavljanje telefona bilo je popraćeno i oskudnim informacijama o njegovim tehničkim značajkama. Spominje se 5,2-inčni zaslon s rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, Gorilla Glass zaštita, IP67 certifikat, podrška za dvije SIM kartice, mogućnost jednostavnog prebacivanja između GSM i satelitske usluge, baterija "visokog kapaciteta" te podrška za Wi-Fi, Bluetooth i NFC.

Ne spominje se verzija operativnog sustava Android koju će koristiti ovaj uređaj, no to sasvim sigurno neće biti Oreo. Na predstavljanju nije objavljen ni datum dolaska Thuraya X5-Toucha na tržište ni njegova očekivana cijena.