Dell s modelom Alienware AW2725DF u OLED izvedbi i s 360 Hz prijeti preuzeti vrh gaming ponude

OLED monitori donose visok kontrast, precizan prikaz boja i brz odziv, a sada su konkurentima zaprijetili i s 360 Hz što je već domena profi esports igrača

Bug.hr petak, 16. veljače 2024. u 10:40
SPECIFIKACIJE – Dell Alienware AW2725DF
Ekran 27'' (3.840x2.160) / 360 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  QD-OLED
Kontrast/Svjetlina 1000000:1/ 250 cd/m2 (400 HDR)
Vrijeme odziva  0,03 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori  HDMI 2.1, 2x DisplayPort,  1x USB-C, 3x USB-A,
USB B

Dell je na ovogodišnjem CES-u predstavio nekoliko vrlo zanimljivih monitora pod svojim premium gaming brandom Alienware.  Uz prvi 32'' 4k OLED kojeg smo nedavno predstavili, vidjelo dana ugledao je i Alienware AW2725DF koji u popularnu gaming veličinu od 27 inča uz QD-OLED panel donosi i do sada uz ovu tehnologiju panela neviđenu stopu osvježavanja ekrana od 360 Hz. Time Alienware polako izbija adute profi esports TN monitorima te drugim konkurentima koji su na 1440p rezoluciji i 27 inča dijagonali nudili visoki refresh rate.

Gaming dizajn osim linijama naglašen je RGB logom vanzemaljca
Gaming dizajn osim linijama naglašen je RGB logom vanzemaljca

Za razliku od 32'' noviteta, ovaj monitor dolazi s ravnim ekranom i po svom dizajnu lako se uklapa u gaming estetiku. Tanki crni rubovi oko ekrana i nešto deblja donja strana s Alienware natpisom nadopunjuje se s crnim stalkom. Šesterokutna baza ne zauzima previše prostora, a robusni stalak osim šupljine za urednije kablove donosi i napredne ergonomske mogućnosti pa se monitor može zakretati, naginjati i staviti u pivot način rada. Dell se više brinuo oko hlađenja nego debljine, pa je i ovdje ugradio sloj ventilacije između panela i kućišta. Tu je i prepoznatljivi logo vanzemaljca te stilizirani broj 27, pri čemu oboje imaju RGB rasvjetu.

OLED ekran nudi visok kontrast, odličan prikaz crne i precizan prikaz boja, a sada i visok refresh rate od 360 Hz
OLED ekran nudi visok kontrast, odličan prikaz crne i precizan prikaz boja, a sada i visok refresh rate od 360 Hz

Glavna prednost ovog monitora je očigledno njegov QD-OLED panel koji je nadmoćan u energetskoj učinkovitosti, prikazu boja i kontrastu u odnosu na IPS, VA i TN matrice. Tu je i prepoznatljivi prikaz crne boje koju OLED postiže. Osim toga, ova tehnologija omogućuje izrazito brzi odziv, a ono što je dosada izostajalo iz ponude OLED gaming monitora bio je refresh rate iznad 240 Hz. U ovom modelu Dell je iskombinirao standardnu 1440p rezoluciju i visokih 360 Hz. Uz to monitor podržava AMD FreeSync Premium Pro i kompatibilan je s Nvidia G-Syncom. Što se tiče svjetline, u standardnom načinu je ona oko 250 cd/m2 dok u HDR-u dostiže 400. Monitor inače pokriva 99,3% DCI-P3 spektra i pogodan je za brojne druge namjene, no teško da će se profi korisnici odvažiti na kupnju gaming modela čija je očekivana cijena oko 900 dolara, a dok stigne na naše tržište možda i preko 1000 eura.

Od dodatnih gaming postavki Alienware je ugradio alate poput konzolaškog moda, brojača frameova i timera. Tu je i bogati set sučelja koji uključuje HDMI 2.1 s kojim ćete spajati konzole nove generacije i iskoristiti 120 Hz i HDR mogućnosti. Zatim su tu dva Display Port sučelja kroz koja možete iskoristiti maksimalno osvježavanje ekrana od 360 Hz na ovoj 1440p rezoluciji. Treba napomenuti da će HDMI progurati do 240 Hz. Od ostalih sučelja su tu USB C, tri USB-a tipa A i jedan USB B. Za upravljanje bogatim OSD izbornikom koristit ćete joystick koji se nalazi na donjoj stranici ekrana.

Bogat set sučelja predvode dva Display Porta te HDMI 2.1
Bogat set sučelja predvode dva Display Porta te HDMI 2.1

Ukupno se radi o monitoru koji bi mogao uzdrmati esports scenu koja se dobrim dijelom oslanja na ultrabrze TN monitore. S obzirom da je OLED superiornija tehnologija i sada dolazi i s 360 Hz, polako se gube razlozi za ostajanje uz TN. Cijena je zasada velika prepreka za šire prihvaćanje OLED monitora, no niti profi gaming TN modeli nisu puno jeftiniji, a dobar primjer je Asus ROG Swift Pro PG248QP kojeg smo nedavno predstavili.