MSI MPG 271QRX je QD-OLED gaming monitor s brzim odzivom i čak 360 Hz

MSI je predstavio i 27'' igrači monitor s QD-OLED panelom. Osim svih prednosti ove tehnologije prikaza, monitor ima visoku stopu osvježavanja ekrana, brz odziv i bogatu opremu

Bug.hr srijeda, 10. srpnja 2024. u 07:50
SPECIFIKACIJE – MSI mpg 271qrx
Ekran 27'' (2560 x 1440) / 360 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  QD_OLED
Kontrast/Svjetlina 1.500.000:1/ 250 cd/m2
Vrijeme odziva  0,03 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a, USB-C,
 3,5 mm audio, 2 x USB A, 1 x USB B

OLED paneli imaju nesumnjive prednosti pred konkurentnim LED modelima, čak i onima s mini LED pozadinskim osvjetljenjem i naprednim funkcionalnostima. Istovremeno je ova tehnologija i dalje zamjetno skuplja, a MSI je stoga izbacio 27'' model koji i dalje nije jeftin, ali je korak u tom smjeru. Radi se o monitoru naprednih mogućnosti prikaza, 1440p rezolucijom i bogatom opremom. Trenutačno nije još raširen po poznatim domaćim trgovinama, ali ga je moguće naručiti u nekim web trgovinama za 1159 eura, što je visok iznos za ovu dijagonalu, ali specifikacije i mogućnosti opravdavaju ovu cijenu.

Ništa bez RGB elemenata
Ništa bez RGB elemenata

Ranije ove godine, MSI je predstavio veći 32'' model i njegov manji brat preuzeo je dizajnerske smjernice. Šesterokutna metalna baza i robusni stalak drže na sebi monitor tankog profila s RGB osvjetljenjem na stražnjoj strani. Tu su i vrlo tanki rubovi oko panela, osim na donjoj strani. Stalak omogućuje podešavanje po visini, naginjanje naprijed natrag te zakretanje. Kao i kod većeg modela, na stražnjoj strani je poseban sustav sa slojem grafena za dodatno hlađenje panela.

Glavna prednost ovog modela je QD-OLED panel iznimni specifikacija te refresh rate od 360 Hz
Glavna prednost ovog modela je QD-OLED panel iznimni specifikacija te refresh rate od 360 Hz

U fokusu ovog modela je QD-OLED panel rezolucije 2560 x 1440 piksela. Monitor stoga dolazi s iznimnim prikazom crne te ogromnim posljedičnim kontrastom. MSI MPG 271QRX ima svjetlinu od 250 cd/m2, no ujedno dolazi s VESA DisplayHDR TrueBlack 400 certifikatom koji u HDR načinu rada postiže višu svjetlinu. Radi se o 10-bitnom ekranu koji pokriva 99% DCI-P3 i 98% AdobeRGB spektra i svojim značajkama može biti zanimljiv korisnicima i izvan gaming svijeta. Kako se radi o modelu s Quantum Dot slojem, boje bi trebale biti još izraženije.

Za one koji se primarno igraju, tu je vrlo brz odziv od 0,03 ms te visoka stopa osvježavanja ekrana od 360 Hz čime se ovaj monitor kvalificira i za ozbiljne natjecateljske igrače. Podržana je promjenjiva stopa osvježavanja i monitor dolazi s AMD FreeSync Premium Pro podrškom. Monitor ima i mod za igrače konzola te omogućuje iskorištavanje maksimalnih mogućnosti Playstationa 5 i Xbox One X-a.

Robustan stalak omogućuje podešavanje po visini, zakretanje i naginjanje. Sa stražnje strane prema dolje smještena su i sva sučelja od kojih izdvajamo dva HDMI 2.1 te DisplayPort i USB C
Robustan stalak omogućuje podešavanje po visini, zakretanje i naginjanje. Sa stražnje strane prema dolje smještena su i sva sučelja od kojih izdvajamo dva HDMI 2.1 te DisplayPort i USB C

MSI MPG271QRX dolazi s trogodišnjom garancijom za burn-in, a OLED Care 2.0 ima niz načina na koji se bori protiv ovog potencijalnog problema poput pomicanja pixela, detekcije statičnog ekrana, taskbara, logoa i granica na ekranu. Monitor dolazi i odlično opremljen sučeljima, pa su tu dva HDMI 2.1, DisplayPort te USB C s opcijom alternativnog DisplayPorta i power deliverya. Tu su još dva dodatna USB-a tipa A. Sve to među ostalim omogućuje i virtualni KVM prekidač s kojim ćete trebati jedan set periferije za upravljanje s više izvora slike. Za upravljanje OSD izbornikom, MSI je smjestio joystick na sredinu donje strane monitora. Ovaj model ne dolazi s ugrađenim zvučnicima, ali je tu 3,5 mm audio utora.

Ukupno se radi o vrlo opremljenom 27'' igračem monitoru koji spaja visoku stopu osvježavanja ekrana te sve prednosti koje donosi QD-OLED panel. Cijena i dalje nije niska, ali kada ovaj uređaj dođe u većinu domaćih trgovina možemo očekivati ipak nešto niži iznos koji se na stranim tržištima kreće oko 800 dolara.