Na informatičkom natjecanju Dabar sudjelovalo 48 tisuća učenika

Dabar @ucitelji.hr 2022 izazvao je 48.015 djece da se okušaju u računalnom razmišljanju kroz 12 zadataka u 40 minuta

Sandro Vrbanus petak, 18. studenog 2022. u 16:50

Prošloga tjedna završeno je još jedno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar, koje je i ove godine zabilježilo rekordan broj sudionika. Od tek manje od 6.000 učenika 2016. godine, preko njih 42.553 prošle, pa sve do 48.015 sudionika ove godine, Dabar se potvrdio kao najmasovnije informatičko natjecanje ovog tipa u Hrvatskoj.

Hrvatske su škole ovim projektom uključene u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar), koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Od 2016. godine u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Natjecanje je besplatno za učenike i škole, a škole se moraju pridržavati Pravilnika natjecanja i Etičkog kodeksa natjecanja. Zadaci dolaze u pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga Suradnici u učenju. Podršku natjecanju dali su Hrvatski savez informatičara, Visoko učilište Algebra i CARNET.

Više informacija o samom natjecanju možete pronaći na mrežnim stranicama udruge Suradnici u učenju, gdje su dostupni zadaci (i rješenja) sa svih održanih natjecanja.