Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj 2022/23? - Uspješna developerska karijera kao cilj, ali i put

Kako uspjeti kao developer? Možda se odgovor čini jednostavnim, ali nipošto nije. Iza svakog uspjeha stoji mnogo truda, odricanja i volje za radom. Uz malu dozu sreće, uspjeh je zajamčen

Vinko Krištić četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

Hodogram karijere IT-jevca obično ima dvije varijante, tj. dva različita smjera. Prva zamišljena karijera započinje obrazovanjem na informatičkom studiju te se nastavlja zaposlenjem u informatičkoj tvrtki, i postupnim napredovanjem u poziciji, zaduženjima i plaći. Druga zamišljena karijera započinje također informatičkim obrazovanjem te se nastavlja osmišljavanjem poduzetničke ideje, osnivanjem vlastite tvrtke ili startupa te daljnjim napredovanjem na tržištu.

Primijetili ste da obje varijante u hodogramu imaju zajedničku početnu točku, a to je informatičko obrazovanje. Rijetki su oni koji su u karijeri uspjeli bez obrazovanja, samo na temelju vlastitog učenja i životne sreće. Informatički studij stoga je uistinu prvi korak prema željenoj IT karijeri. Cilj studiranja je mladom čovjeku pružiti temeljno znanje i podlogu te ga motivirati za konstantno daljnje učenje i usavršavanje. Stjecanjem diplome, učenje ne završava – to je samo jedan korak u životu za daljnje usmjeravanje. Dakle, karijera nije samo cilj – karijera je i put.

Obrazovanjem do posla iz snova

Činjenica je da čovjek s developerskim znanjem i iskustvom danas praktički može birati gdje će raditi. Opcije koje ima pred sobom obično su, ili dobro plaćen posao, ili još bolje plaćen posao. No ipak, da biste došli do seniorske faze, u kojoj ste vi taj koji postavlja uvjete, potrebno je proći trnovit put obrazovanja, učenja i stjecanja iskustva kao junior programer. No, istina je da je posao developera sadašnjost i budućnost gospodarstva.

Danas je Hrvatska postala respektabilna u europskim, ali i svjetskim okvirima, kada je IT industrija u pitanju. Ne samo da imamo Infobip, kao prvog hrvatskog "jednoroga", već su tu i mnoge druge manje ili veće kompanije koje se rukama i nogama bore za kvalitetan kadar – Rimac Automobili, FIVE, SofaScore, Infinum, Photomath, itd. Valja spomenuti i ovogodišnji najveći svjetski tehnološki sajam CES 2022, na kojem je nastupilo čak pet startupa iz Hrvatske – sportreact, Iron Bull, Codelab, ORQA i Zuluhood. Radi se redom o pobjednicima ili istaknutim sudionicima Bugova dugogodišnjeg natjecanja tehnoloških ideja – Idea Knockout. Većina direktora i zaposlenika svih tih tvrtki svoj poslovni put započeli su studijem informatike. Prošle godine intervjuirali smo studenta zadnje godine FER-a Marka Ilića, koji nam je prenio svoja iskustva i planove. Danas, godinu dana nakon tog intervjua, Marko je zaposlen kao IT Network Specialist u tvrtki Vetropack, lideru u proizvodnji staklene ambalaže, i izuzetno je zadovoljan početkom svoje karijere.

Kojim putem ćete vi krenuti, ovisi samo o vama. Tradicionalno smo za vas pripremili sveobuhvatan pregled svih preddiplomskih informatičkih smjerova u Hrvatskoj. Čak 21 grad u Hrvatskoj nudi neki oblik informatičkog studija. Na popisu se nalaze javna sveučilišta s dugogodišnjom tradicijom i renomeom, ali i privatna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole s modernim programima i snažnim usmjerenjem prema tržištu rada i suradnjom s poslodavcima. Pročitajte u nastavku i izjave predstavnika studija koji su ukratko predstavili planove svojih institucija, a nakon toga predlažemo da bacite oko i na detaljnija predstavljanja pojedinih fakulteta. Vjerujemo kako pogriješiti ne možete, koji god fakultet odabrali.

Intervju s developerom

Tomislav Car, osnivač tvrtke Infinum, direktor tvrtki Productive i Porsche Digital Croatia te partner u tvrtki CircuitMess
Tomislav Car, osnivač tvrtke Infinum, direktor tvrtki Productive i Porsche Digital Croatia te partner u tvrtki CircuitMess

Kako postići zavidnu karijeru kao developer? Što znači voditi tehnološki biznis? Kako se nositi s usponima i padovima? Kako je biti u sobi u kojoj ne znaš najviše? Tomislav Car svoj je prvi biznis pokrenuo već kao tinejdžer, a donedavno je bio CEO Infinuma – jedne od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Odnedavno je vođenje poslovanja u Infinumu prepustio kolegi Nikoli Kapraljeviću, dok Tomislav ostaje na chairman funkciji. Tomislavova karijera započela je također studijem informatike, a s nama je podijelio nešto iz svojeg iskustva.

Tomislave, današnjim mladim IT-jevcima uzor si kao uspješan poduzetnik u IT segmentu. Sve je počelo studiranjem na FER-u. Sjećaš li se svojih studentskih dana? Jesi li već tada bio poduzetan i jesi li znao kojim putem želiš ići?

Cijeli život bavim se stvarima koje me zanimaju, i pokrećem nove ideje. Poduzetnik, kao što samo ime kaže, znači da nešto "poduzimaš". Još u srednjoj školi radio sam prve projekte, išao na informatičke smotre, a prvu tvrtku osnovao sam s 19 godina, na prvoj godini FER-a. Bio sam zadnja generacija FER1 programa. To je bio još onaj program gdje nisi morao puno ići na predavanja, tako da sam veći dio studija proveo u KSET-u. Još kao student puno sam radio, ali nije mi to utjecalo na društveni život. Dosta sam izlazio, stekao puno prijatelja i prijateljica, i jako puno naučio u tom razdoblju života.

Infinum je danas jedna od vodećih hrvatskih programerskih agencija, a osim toga, tu su i projekti koje vodiš ili podržavaš – Productive, Porsche Digital Croatia i CircuitMess. O tvojem iskustvu slušali smo prošle godine na .debugu u izvrsnom keynote predavanju. Možeš li nam ukratko reći kako je nositi se s usponima i padovima? Kako znaš kada treba nastaviti, a kada odustati?

Productive, PDC i CircuitMess, sve su tvrtke koje sam osnovao nakon Infinuma. Sve one super rastu, svaka na svoj karakteristični način. Aktivno se bavim Productiveom, gdje mi je glavna funkcija razvoj proizvoda i strategije, dok sam u ostalim tvrtkama u savjetodavnoj ulozi. Imali smo mi i padova. Prije nekoliko godina pokrenuli smo gaming studio koji je neslavno propao. Naučili smo puno iz toga faila i vjerojatno je financijski to bio najveći fail za nas.

Odluka o tome nastaviti li nešto ili ne, uglavnom se donosi na temelju kombinacije iskustva i intuicije. Intuiciju možeš nekim dijelom i prirodno imati, ali za iskustvo ti jednostavno trebaju godine da ga stekneš. Ako ga nemaš, dobro je okružiti se ljudima koji ga imaju.

Kako danas izgleda tvoj radni dan/tjedan? Imaš li uopće slobodnog vremena? Programiraš li danas više ili manje nego prije desetak godina?

Kad si involviran u toliko biznisa kao ja, ispada da stalno nešto radiš. Ali tijekom godina uspio sam si posložiti vrijeme da si oslobađam što više vikenda za privatni život. Također, volim putovati, pa onda često mogu i raditi kada sam na putu.

Ne programiram više, i tako već godinama. Posljednja stvar koju sam isprogramirao bila je skripta koja sa Stripea (payment procesor) uzima i računa neke podatke. Nakon mene, CTO Productivea Jan Varljen uzeo ju je i cijelu opet prepisao. Možda je i dobro da više ne programiram.

Što bi poručio mladima koji tek upisuju informatički smjer na fakultetu? Imaš li kakav zlata vrijedan savjet koji će njihovu karijeru povesti u pravom smjeru?

Super stvar je studirati, ali dobitna kombinacija je da zapravo još nešto radiš uz fakultet, što daje više neka praktična znanja i životno iskustvo.

Bug 353 travanj 2022.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?