Fakultet informatike u Puli - Najmoderniji developerski programi studiranja

Temeljna aktivnost FIPU znanstveni su rad i obrazovanje informatičkih kadrova, koji su danas jedno od najtraženijih zanimanja na globalnom tržištu

Bug native četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

Informatika je važna našim životima, jer digitalizacija prodire u sve: od turizma i zdravstva, do društvenog života i slobodnih poslijepodneva. Tehnologije umjetne inteligencije, strojnoga učenja, Interneta stvari i računarstva u oblaku, osnova su toga, pa potražnja za informatičarima nikad nije bila veća. Tome svjedoče i brojne STEM kampanje u obrazovanju i zapošljavanju. Samo na području Europske unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta informatike u Puli

Na Fakultetu Informatike u Puli kontinuirano prilagođavamo nastavne programe informatičkim trendovima i razvijamo suradnju s gospodarstvom. Dajemo jak naglasak na softver i alate otvorena kôda u kompletnom razvojnom ciklusu, a i studenti kroz studij grade svoj osobni portfelj javno dostupnih projekata na GitHubu.

Obrazovanje u IT sektoru obuhvaća stjecanje mnogih znanja i vještina, od kojih FIPU pokriva: brojne programske jezike (C++, Python, R, JavaScript, Java, Kotlin) i poznate programske okvire (VueJS, Express, Jupyter), baze podataka (PostgreSQL, MySQL/MariaDB, Oracle, MongoDB), podatkovnu znanost (Data Science), sustave poslovne inteligencije (Business intelligence, Business Analytics), strojno učenje (TensorFlow, OpenCV), upravljanje poslovnim procesima (Camunda, Apromore, Signavio), blockchain aplikacije (Bitcoin, Ethereum), komunikacijske mreže, dizajniranje i programiranje računalnih igara, mobilnih i web-aplikacija.

Suradnja s najboljim kompanijama u Istri i ostatku Hrvatske

Istra je poznata po mnogim uspješnim ICT kompanijama. Zajedničkim snagama napadamo znanstvene projekte, organiziramo stručnu praksu, angažiramo stručnjake u izvođenju nastave i mentoriranje završnih radova. Prošle smo godine postali suosnivači Udruge ICT Istra, koja promiče razvoj i korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Osnivači su brojne IT organizacije iz Istre, među kojima je i naš prvi hrvatski jednorog Infobip. To nam je dodatni kanal za razvoj kvalitetnijih studija, partnersko djelovanje u lokalnim zajednicama, ali i stabilizator partnerima na europskom i globalnom tržištu. Važni partneri su nam Cenosco, C.M.G.C., Danieli Systec, IN2, Infosit, Istra Tech, Lloyds Digital, Maistra, Mijena, Penta i QiQo.

Kroz stručnu praksu kod naših partnera, studenti imaju mogućnosti pridružiti se uspješnim tvrtkama, gdje imaju priliku steći iskustvo već tijekom studija, ali i nastaviti radni odnos nakon diplome, preskačući silne intervjue za posao. Njegujemo i suradnju s inozemnim fakultetima i sveučilištima, primjerice, UCF-om (University of Central Florida) u zajedničkom organiziranju znanstvenih konferencija i stručnih projekata.

Naši studenti sudjeluju u natjecanjima iz programiranja, izradama videoigara, Case Study Competitonima, hackathonima, STEM gamesima, sportskim domaćim i međunarodnim natjecanjima i drugim događajima, poput projekta Erasmus+, gdje studenti mogu provesti i studijsku godinu na fakultetima u inozemstvu.

Fakultet informatike u Puli s centrom za razvoj karijera posrednik je između studenta i poslodavca pri zapošljavanju tijekom i nakon studija, dok Sveučilišni poduzetnički inkubator SPIN nudi besplatno korištenje sveučilišnih resursa i stručno mentorstvo u poduzetničkim projektima. Pokrećemo online studij koji će značajno olakšati studiranje uz rad te studente osloboditi u prostorno vremenskom kontinuumu. Preddiplomskim i diplomskim studijem informatike Fakultet Informatike u Puli podržava svoje studente kako bi uspješno slijedili svoje interese te pronašli mjesto u najbrže rastućoj i najbolje plaćenoj grani industrije.

Bug 353 travanj 2022.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?