VSITE - Studij, uz naglasak suradnje s gospodarstvom i poduzetnicima

VSITE je prvo privatno hrvatsko visoko učilište informacijskih tehnologija i računarstva, a pruža optimalnu kombinaciju iskustva i inovacija

Bug native četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

Visoka škola za informacijske tehnologije (VSITE) ove akademske godine slavi dvije obljetnice – 15 godina preddiplomskog i 10 godina specijalističkog diplomskog stručnog studija informacijskih tehnologija. U tom razdoblju VSITE je uspješno ostvarivao misiju kojom svojim studentima osigurava budućnost na IT tržištu, jer je preddiplomski stručni studij završilo 433, specijalistički 77 studenata, a više od 95% studenata s diplomom VSITE-a radi u struci.

Posjetite službenu web stranicu Visoke škole za informacijske tehnologije (VSITE)

Preddiplomski stručni studij informacijskih tehnologija – priprema za budućnost

VSITE priprema svoje studente za budućnost u skladu s modernom paradigmom visokog obrazovanja, prema kojoj studenta treba "naučiti kako usvajati novo znanje", kako pratiti trendove i smjer u kojem se razvijaju suvremene informacijske tehnologije, kako se prilagoditi promjenama koje one donose i proaktivno se uključiti u razvojne projekte svoje organizacije.

VSITE gradi svoj preddiplomski stručni studij na temeljima koje čine kolegiji matematike, fizike, elektrotehnike, društveni predmeti i kolegiji iz područja jezgre računarstva – Digitalna i mikroprocesorska tehnika, Arhitektura i organizacija digitalnih računala, Operacijski sustavi, Informacijski sustavi, Baze podataka, Računalne mreže, Uvod u programiranje te Programske metode i apstrakcije. Na te čvrste temelje naslanjaju se stručni kolegiji prema izboru studenata.

Preddiplomski stručni studij traje tri godine i ima četiri smjera (Programiranje, Računalni sustavi i mreže, Baze podataka i Web dizajn te Informacijski sustavi), na kojima se studentima daju široka temeljna znanja struke te ih se usmjerava prema njihovim afinitetima i potrebama tržišta rada kroz praktičan samostalan rad na višim godinama studija. Osim kolegija odabranog smjera, student ima mogućnost upisati i kolegije drugih smjerova, i tako kreirati svoj osobni profesionalni profil.

Završetkom preddiplomskog stručnog studija, težine 180 ECTS-a, stječe se zvanje stručni prvostupnik inženjer/stručna prvostupnica inženjerka informacijskih tehnologija.

Specijalistički diplomski stručni studij informacijskih tehnologija

Specijalistički diplomski stručni studij informacijskih tehnologija, vertikala je obrazovanja za sve smjerove preddiplomskog studija za one studente koji žele usvojiti dodatna, napredna znanja i vještine. Na specijalističkom diplomskom stručnom studiju informacijskih tehnologija studenti proširuju i produbljuju znanja koja su dobili na preddiplomskom stručnom studiju i osposobljavaju se za inventivnu primjenu novih informacijskih tehnologija, rješavanje složenih specijalističkih poslova, vođenje programerskih i projektnih timova, IT konzalting i integraciju informacijskih sustava.

Završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija, težine 120 ECTS-a (ukupno s preddiplomskim studijem 300 ECTS-a), stječe se zvanje stručni specijalist inženjer/stručna specijalistica inženjerka informacijskih tehnologija.

Umjetna inteligencija

Predmeti na preddiplomskom i specijalističkom studiju sadrže nastavne jedinice o primjeni umjetne inteligencije i strojnog učenja. U studijski program preddiplomskog studija uveden je izborni kolegij "Uvod u umjetnu inteligenciju i strojno učenje", a na diplomski studij kolegij "Umjetna inteligencija", koje predaje prof. dr. Vojislav Kecman, čija je knjiga "Machine Learning and Soft Computing" osnovna literatura na preko trideset stranih sveučilišta.

VSITE je partner na najvećem hrvatskom projektu u području razvoja umjetne inteligencije koji sufinancira EU. U sklopu projekta nabavljena su vrhunska superračunala koja mogu koristiti studenti VSITE-a.

Besplatne radionice

Dodatna znanja i vještine studenti stječu i na besplatnim radionicama koje organiziraju katedre i Klub inovatora VSITE-a. Radionice vode iskusni predavači, a pokrivaju osnovne ideje, pristupe i primjene alata u njihovom području interesa te predstavljaju ključne tehnike u upotrebi. Radionice kombiniraju interaktivna predavanja i primjere s demonstracijama.

Cjeloživotno obrazovanje

Za svoje alumnije i druge IT stručnjake VSITE izvodi programe cjeloživotnog obrazovanja za područje programskog inženjeringa, kibernetičke sigurnosti, sistemskog inženjerstva, Interneta stvari, projektiranja i održavanja računalnih sustava i računalnih mreža, analize poslovnih sustava i projektiranja informacijskih sustava, informatizacije proizvodnje i poslovanja te za podatkovno inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i strojno učenje.

Klub inovatora

Klub inovatora VSITE-a članove usmjerava na razvoj inovativnih proizvoda, od ideje do njihove komercijalizacije na tržištu. VSITE podupire rad kluba i pomaže u organiziranju radionica i stručnih predavanja. Članovi kluba su studenti, nastavnici i alumni VSITE-a. Klub je otvoren i za srednjoškolce koji se zanimaju za razvoj mikroelektroničkih uređaja, softvera i drugih inovativnih proizvoda.

O studiranju na VSITE-u

Školarina, koja se plaća prema broju upisanih ECTS bodova, pokriva sve troškove, od nastavnih materijala i literature, do promocije i diplome. Nema skrivenih troškova. Štoviše, svaki student preddiplomskog studija dobiva prijenosno računalo s licenciranim programima koje koristi za vrijeme studija, a kad završi studij, zadržava ga u trajnom vlasništvu.

Redoviti studenti upisuju 60 ECTS-a godišnje, što znači da studiraju s punim radnim opterećenjem. Preddiplomski studij tako traje tri godine, a diplomski dvije.

Izvanredni studenti (studenti uz rad) upisuju 40 ECTS-a godišnje. Zbog nižeg godišnjeg opterećenja, izvanredni studenti završavaju preddiplomski studij za četiri godine, a diplomski za tri godine. Ističemo da izvanredni studenti završavaju identičan program kao oni redoviti, ali u produženom vremenu studiranja.

Osim izvanrednog studiranja, cjeloživotno obrazovanje provodi se kroz djelomični studij. Student upisuje samo one kolegije koji su mu potrebni za poslove koje obavlja, te ih polaže prema programu studija. Takav student ne završava studij i ne stječe zvanje, ali dobiva potvrdu o položenim predmetima i ostvarenim ECTS bodovima. Ti predmeti kasnije će mu biti priznati ako odluči nastaviti studij.

Detaljni podaci o studijskim programima, načinu upisa i školarini, nalaze se na stranici www.vsite.hr.

 

Bug 353 travanj 2022.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?