Microsoft navodno odustao od Windowsa 10X

"Lagani" operacijski sustav koji je trebao biti konkurencija Chrome OS-u, povučen je iz razvoja i prije javnog lansiranja, a zamjenu će dobiti u obliku nekih "novih Windowsa" s redizajniranim sučeljem

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. svibnja 2021. u 18:24

Kada je Microsoft predstavljao Windowse 10, uz redovne inačice namijenjene kućnim i profesionalnim korisnicima, spomenuo je i njihovu "laganu" verziju, naziva Windows 10X. Ona je trebala postati konkurencija Chrome OS-u, raditi na nešto slabijim uređajima, a prema nekim informacijama razvijana je tako da funkcionira na uređajima s dva ekrana. Tako su Windowse 10X trebali dobiti uređaji kao što je Surface Neo, razni laptopi s dva zaslona, preklopni mobiteli i slični.

Ipak nemaju X-faktor

Na kraju je njihov hibridni uređaj Surface Duo zaživio s Androidom, a Windowse 10X do dana današnjeg Microsoft nije pustio u javnost. Posljednje informacije o ovom OS-u bile su da će biti prerađen tako da se može pokretati i na "običnim" prijenosnicima s jednim zaslonom, ali i da neće dozvoliti izvršavanje 32-bitnih aplikacija. Trebao je, naime, podržavati samo Universal Windows Platform i web aplikacije.

Upućeni izvori sada kažu da razvoj situacije u Microsoftu i na tržištu ne ide u prilog ikakvoj sretnoj budućnosti za Windowse 10X, pa se čini kako je kompanija od njih odustala, barem u obliku koji je bio najavljivan. Iako službenih informacija nema, šuška se kako verzija 10X nikada neće u javnu distribuciju, već će Microsoft umjesto nje lansirati neke "nove Windowse", krajem ove godine.

Trebali bi to biti redovni Windowsi 10 s redizajniranim korisničkim sučeljem, kodnog imena Sun Valley. Redizajn će zahvatiti i ostale verzije Windowsa, vjerojatno s inačicom 21H2, a istodobno s time OS bi trebao dobiti inačicu za "slabije", ARM i uređaje s dva zaslona – međutim, ne onako posebnu kakvi su Windowsi 10X trebali biti. Hoće li se ranijoj ideji vratiti 2022. godine ili nekad kasnije, za sada se ne zna.