Prvi čovjek Intela prodao maksimalan broj dionica kompanije

Brian Krzanich, CEO Intela, prodao je prošloga mjeseca oveći broj svojih dionica ove kompanije, baš uoči objave vijesti o sigurnosnim propustima njihovih čipova

Sandro Vrbanus srijeda, 3. siječnja 2018. u 16:42

Intel je trenutačno pod lupom svih svjetskih tehnoloških medija i analitičara zbog velikog sigurnosnog propusta koji je pronađen u gotovo svim modelima njihovih procesora. Više o tome možete doznati u ovoj vijesti.

No, nije samo kompanija ta koja bi mogla zapasti u probleme, tu je i njezino vodstvo. Toga je, čini se, svjestan bio i Brian Krzanich, trenutačni generalni izvršni direktor Intela, pa se prošloga mjeseca brže-bolje riješio velike količine dionica te kompanije. Kako se navodi u obaveznoj prijavi takvih transakcija američkom SEC-u, Krzanich je iskoristio velik broj dioničkih opcija, kupio dionice po jamčenoj nižoj cijeni, te ih odmah potom i prodao. Time je zaradio oko 11 milijuna dolara.

Ne bi to bilo ništa neobično, da kasnije nisu isplivale dvije dodatne činjenice. Prvo, Intel je odmah nakon Nove godine dospio u vijesti zbog otkrića sigurnosnog propusta u svojim procesorima. A drugo, Krzanich je nakon rasprodaje u prosincu ostao vlasnik točno 250.000 dionica Intela – baš onoliko koliko prema kompanijskim pravilima, kao CEO nakon pet godina, najmanje mora posjedovati.

Ovo je odmah potaknulo špekulacije o tome da bi Krzanich mogao uskoro napustiti kompaniju ili da ne vjeruje u njezinu blistavu budućnost – a u svjetlu informacija koje danas znamo, čini se i kako je možda znao za otkriće sigurnosne rupe i odlučio unovčiti dionice dok su još bile "netaknute" ovim skandalom.

Nakon objave vijesti o Krzanichevoj prodaji dionica prošloga mjeseca cijena Intelove dionice nije značajnije reagirala, no danas je, kada se saznalo za probleme s procesorima, pala za gotovo 3%.