Widgeti će postati središnji dio sučelja Apple Watcha

Bloombergov reporter i Appleov analitičar, Mark Gurman, kaže da će podrška za widgete unutar novog watchOS-a postati središnji dio sučelja Apple Watcha

Matej Markovinović utorak, 2. svibnja 2023. u 06:00
📷 Foto: Unsplash, Vladislav Bychkov
Foto: Unsplash, Vladislav Bychkov

Apple će već sljedećeg mjeseca predstaviti nove verzije svojih operativnih sustava za mobitele, pametne satove i računala. Uz iOS 17, iPadOS 17 i macOS 14, korisnici će imati priliku vidjeti i potpuno novi watchOS 10, koji će, kako smo pisali još prošli mjesec, stići s velikim promjenama u dizajnu sučelja.

Bloombergov reporter i Appleov analitičar, Mark Gurman, otkrio je više detalja o promjenama koje stižu. Prema informacijama koje je objavio u svom Power On biltenu, podrška za widgete unutar novog watchOS-a, bit će središnji dio sučelja Apple Watcha. Dizajn će podsjećati na klasični Siri Face uz kombinaciju raznoraznih widgeta.

„Plan je omogućiti korisnicima da skrolaju kroz niz različitih widgeta - poput onih za praćenje aktivnosti, vremenske prognoze, burza, sastanaka i slično – umjesto da za to pokreću aplikacije“, objašnjava Gurman.

Dakle, cilj novog dizajna sučelja je da korisnici mogu brže i jednostavnije pristupiti pojedinim informacijama, za koje bi inače trebali otvarati namjenske aplikacije. Kako bi sve to još bolje funkcioniralo, Gurman kaže da Apple dovodi promjenu i na Digital Crown funkciju na Apple Watchu.

Naime, u trenutnoj verziji watchOS-a, korištenjem Digital Crown funkcije otvara se početni zaslon Apple Watcha. U watchOS-u 10, Apple testira da ta funkcija otvara novo sučelje s widgetima. Hoće li to zaživjeti ili će ostati samo u fazi testiranja, saznat ćemo već u lipnju.