Peticijom protiv Exynosa u Samsung mobitelima

Jedan nezadovoljni korisnik pokrenuo je peticiju kako bi nagovorio Samsung da odustane od Exynos čipova te da buduće telefone isporučuje samo sa Snapdragonima

Stjepan Bilić petak, 27. ožujka 2020. u 06:30

Poznato vam je kako Samsung telefone iz iste serije isporučuje s različitim čipovima. Primjerice telefoni iz serija Galaxy S i Galaxy Note koji su flagship modeli na američkom se tržištu prodaju u konfiguraciji s Qualcommovim Snapdragon čipovima dok na sva ostala tržišta Samsung plasira telefone temeljene na vlastitim Exynos čipovima.

Daniel H., je time očito nezadovoljan, jer je pokrenuo peticiju kojom nastoji nagovoriti Samsung da ubuduće odustane od takve prakse. I ne, Daniel nije za to da Samsung zadrži Exynos, a odbaci Snapdragon čipove, već upravo suprotno.

Daniel zamjera Samsungu i to što uz različite čipove na različitim tržištima koristiti i drugačije kamera senzore – američki modeli redovito bivaju opremljeni Sonyjevim kamera, a svi ostali Samsungovim (ISOCELL) za koje Daniel smatra kako nisu u rangu Sonyjevim.

Također u peticiji se navodi kako su Exynos čipovi sporiji, energetski manje efikasni te da se brže zagrijavaju od Qualcommovih Snapdragona. Zadnji prigovor Samsungu Daniel je uputio po pitanju cijene telefona, koji su na američkom tržištu jeftiniji u odnosu na ostala tržišta.

Čini se kako Daniel ima temelja za navode iz peticije. Naime, prema nekim izvorima prilikom mjerenja performansi Exynosa 990 i Snapdragona 865 koji se nalaze unutar nove Galaxy S20 serije dokazano je kako je Exynos 990 sporiji i kako više troši bateriju. No upitno je koliko biste primijetili razliku u performansama tijekom korištenja uređaja.

No, kako bilo, ako ste istog mišljenja kao i Daniel H, peticiju možete potpisati ovdje. Cilj peticije je prikupiti 35.000 potpisnika, a istu je do sada potpisalo 29.925 potpisnika. Naravno imajte na umu da je šansa da Samsung uvaži važu želju i ugasi proizvodnju Exynos čipova ravna nuli. Jedan od sigurnih razloga za odbacivanje peticije je to što je Samsung zahvaljujući Exynos čipovima postao treći najveći proizvođač čipova na svijetu.