Steve Wozniak tuži YouTube zbog prijevare s bitcoinima

Slično kao u nedavnom hakiranju Twittera, prevaranti na YouTubeu pokušavaju zaraditi koriteći ime suosnivača Applea. Njemu je to dozlogrdilo pa je, s još nekoliko ljudi, pokrenuo tužbu

Sandro Vrbanus subota, 25. srpnja 2020. u 19:30

Kada su prošloga tjedna hakirani računi poznatih i slavnih osoba na Twitteru, oni koji su uspjeli pristupiti tim računima na njima su odmah počeli objavljivati poruke u kojima se nude "nagradne igre" povezane s bitcoinima. Uplatite li na određenu adresu proizvoljnu količinu ove kriptovalute, prevaranti su tvrdili da će vam vratiti na račun dvostruko – što se, naravno, nikada ne dogodi.

Sličnu prevarantsku shemu već neko vrijeme organiziraju i razni YouTube kanali, ponovno koristeći imena slavnih osoba. Jedno od imena je i ono suosnivača Applea Stevea Wozniaka, kojemu je dozlogrdilo da ga se spominje u takvom kontekstu. Legendarni Woz je, s još nekoliko kolega, pokrenuo kolektivnu tužbu protiv YouTubea i njegovog vlasnika, Googlea.

Zaradili na tuđim prevarama

U tužbi se navodi kako, unatoč učestalim zahtjevima da se s platforme uklone ovakve objave, YouTube nije učinio ništa po tom pitanju, nego je odbijao uklanjati sporne sadržaje ili to uklanjanje odgađao. Kako su Wozniak i ostali zbog toga pretrpjeli štetu za svoj ugled, a korisnici prevareni do sada za milijune dolara, od YouTubea se tužbom zahtijeva da odmah započne s uklanjanjem prevarantskih sadržaja – na kojima, usput rečeno, i zarađuje od oglasa.

Tužitelji traže da se pred sudom u Kaliforniji pokrene parnica, te da se YouTubeu sudi za zapostavljanje njihovih prava. Zahtijevaju i odštetu, pokrivanje sudskih troškova, te da se kompanije odrekne zarade koju je ostvarila na račun ovih sadržaja. Iz Googleovog video servisa poručili su kako oni pravovremeno uklanjaju sve sadržaje koji krše njihova pravila, te da slične slučajeve shvaćaju vrlo ozbiljno.