Stižu Threadripperi temeljeni na arhitekturi Zen 3

AMD je odlučio osvježiti svoju ponudu procesora za radne stanice Threadripper. Sukladno imenu, serija Threadripper Pro 5000 WX temeljena na jednakoj arhitekturi kao i aktualni Ryzeni za Socket AM4

Denis Arunović srijeda, 9. ožujka 2022. u 06:00

Već mjesecima se u krugovima PC entuzijasta diskutira o tome kada će i da li će uopće AMD osvježiti svoju ponudu procesora Threadripper. Jučer su napokon stigle i službene informacije iz AMD-a – stiže nova generacije Threadrippera, no samo u varijanti Pro WX, namijenjenoj za profesionalnu uporabu u OEM radnim stanicama. Takav pristup je zapravo i očekivan jer i obični Ryzeni za Socket AM4 raspolažu s do 16 jezgri, a sve više od toga primarno pripada domeni profesionalne uporabe.

Premda nova generacija procesora ne donosi rast broja jezgri (maksimum je i dalje 64), korištenje arhitekture Zen 3 sa sobom donosi višu efikasnost kao i viši vršni radni takt te, u kontekstu profesionalne uporabe, vrlo bitno povećavanje CCX-ova koji se sada sastoje od po osam jezgri koje imaju izravan pristup zajedničkom L3 cacheu kapaciteta 32 MB.

Platforma je ostala jednaka kao na Threaripperima serije 3000, no ponuda različitih modela procesora je ponešto drugačija. I dalje na dnu imamo 12-jezgreni, a na vrhu 64-jezgreni model, no AMD je ovaj put u svoju ponudu odlučio ubaciti i 24-jezgreni model koji nije bio dostupan u seriji 3000.

Istovremeno, Intel u ovom segmentu još uvijek ne raspolaže s procesorima koji mogu pružiti smislen otpor Threadripperu. Najnoviji i najjači Xeon za radne stanice, serija W-3300, u najboljem slučaju nudi 38 fizičkih jezgri, niži radni takt (do 4 GHz), daleko manji L3 cache (svega 57 MB) i upola slabiji PCIe kontroler s 64 umjesto 128 kanala kao na Threadripperu. S obzirom na to ne čudi da je AMD svoju prezentaciju za medije samouvjereno nakrcao brojnim rezultatima testiranja pomoću različitih specijaliziranih aplikacija.

Kao i kod lansiranja prve generacije Threadrippera Pro, AMD-ov glavni OEM partner je Lenovo koji će nove Threadrippere ponuditi u sklopu radne stanice ThinkStation P620.